Owocowe szaleństwo wciąż trwa. Mnóstwo ogrodów stale pokrywa się całą masą smakowitych plonów, które już od tygodni były i wciąż są przetwarzane na różnego rodzaju przetwory. Czasami jednak warto odłożyć koszyczek "świeżaków" i przygotować z nich słodziutki deser. Latem na stołach królowała słynna malinowa chmurka, która jakiś czas temu doczekała się również swojej pistacjowej odsłony. Tym razem jednak przedstawimy wam przepis na ten lekki przysmak, ale w wersji ze śliwkami. Uwierzcie, smakuje równie dobrze, jeżeli choćby nie lepiej.
REKLAMA
Zobacz wideo Knedle ze śliwkami z zasmażką z palonego masła i orzechów laskowych
Kruche ciasto ze śliwkami. Nie czekaj, chwyć za blaszkę i wykorzystaj sezonowe plony
Chyba nikogo nie trzeba przekonywać do tego, iż malinowa chmurka to jedno z najpyszniejszych i najbardziej kultowych ciast, jakie ląduje na polskich stołach. Niekiedy jednak warto odbiec od tradycji i spróbować czegoś nowego, stąd też właśnie pomysł na skomponowanie śliwkowej chmurki. Owoce, które kojarzą nam się z końcówką lata i jesienią, wyłożone na kruszonce oraz przykryte bezą stanowią idealną wariację słodko-kwaśnych smaków. Kompozycja ta sprawi, iż ciasto to pokochają choćby ci, którzy nie przepadają za deserami.
Zobacz też: Domowa pasta curry to prawdziwy majstersztyk. Odmieni smak każdej potrawy. Robi się ją w mgnieniu oka
Na przygotowanie śliwkowej chmurki zarezerwuj sobie ok. 1,5 godziny. Do przygotowania ciasta składającego się z trzech poziomów będziesz potrzebować:
Kruchy spód - 200 g mąki pszennej, 80 g cukru pudru, 150 g masła, 1 jajka, 1 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypty soli
Masa śliwkowa - 500 g śliwek, 100 ml wody, 80 g cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, szczypta soli
Beza - 6 białek, 1 łyżka mąki ziemniaczane, 150 g cukru, szczypta soli
Po skompletowaniu wszystkich wyżej wymienionych produktów można zabrać się do działania.
Szybkie ciasto z owocami sezonowymi. Śliwkowa chmurka podbije serca domowników
Jesienny przysmak zacznij przygotowywać od zrobienia kruchego ciasta. Do miski wsyp mąkę, cukier puder, sól, proszek do pieczenia, jajka i masło (zimne, pokrojone w kostkę). Całość dokładnie wymieszaj i wyrabiaj do momentu utworzenia się jednolitej masy. Następnie uformuj z niej kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny. W czasie kiedy ciasto się schładza, zabierz się do przygotowania owocowego wypełnienia. Umyte i wydrylowane śliwki wrzuć do garnka, zalej wodą, dodaj cukier oraz sól i zacznij je gotować. Kiedy słodkie plony zmiękną, dorzuć do nich mąkę ziemniaczaną, mieszaj i podgrzewaj całość, aż struktura wywaru stanie się gęsta.
Po zakończeniu tych czynności nadchodzi czas na rozgrzanie piekarnika. Maszynę ustaw na 180 stopni Celsjusza. Zanim temperatura odpowiednio wzrośnie, wyciągnij ciasto z lodówki, rozwałkuj je i umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej, jakby miała wymiary 25x25 cm. Kruchy spód należy piec przez 20 minut. W międzyczasie zacznij przyrządzać bezę. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj sól, cukier i mąkę ziemniaczaną.
Kiedy ciasto będzie gotowe, wyłóż na nie masę śliwkową, a na górę wylej bezę. Całość włóż do piekarnika i piecz przez 15 minut w 180 stopniach. Po tym czasie zmniejsz wartość temperatury do 120 stopni i pozostaw wypiek w maszynie na kolejne 15 minut. Kiedy wskazany czas upłynie, wyłącz urządzenie, uchyl drzwiczki i pozostaw śliwkową chmurkę do wystygnięcia. Smacznego!
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.