Nie ma nic lepszego niż fasolka szparagowa z aromatycznym czosnkiem, chrupiącymi migdałami i parmezanem, nadającym jej wyrazistego, lekko słonego smaku. Wystarczy kilka składników i parę minut pracy, żeby stworzyć pyszny, sezonowy posiłek. Sprawdź prosty przepis na to smaczne warzywo w nowej wersji, którą pokocha dosłownie każdy.
Przepis na fasolkę szparagową z czosnkiem, migdałami i parmezanem
Składniki:
- 500 g fasolki szparagowej;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 łyżka startego parmezanu;
- 1/2 łyżki oleju i 1/2 łyżki masła;
- 1/2 szklanki migdałów w płatkach;
- sól i pieprz wedle uznania.
Przygotowanie:
Na początek umyj fasolkę szparagową, poodcinaj jej końcówki i wrzuć ją do wrzącej, osolonej wody. Gotuj strączki przez 4 minuty. Po tym czasie odcedź je.
W kolejnym kroku wrzuć na rozgrzany olej z masłem migdały oraz posiekany czosnek. Całość smaż do momentu, aż płatki migdałowe lekko się zarumienią.
Następnie dodaj na patelnię fasolkę i smaż ją jeszcze przez 3 minuty. Na koniec dopraw danie solą i pieprzem. Przed podaniem obsyp je startym parmezanem.
Z czym jeść fasolkę szparagową z czosnkiem, migdałami i parmezanem?
Fasolkę szparagową z czosnkiem, migdałami i parmezanem można jeść solo. To danie smakuje wspaniale bez mięs i sosów. Jest lekkie, a jednocześnie sycące, dzięki czemu idealnie sprawdza się na letni obiad lub kolację.
Warto podawać ją do różnych dań z mięsem czy rybami - świetnie komponuje się z pieczonym kurczakiem, grillowanym łososiem, stekiem wołowym czy delikatnym filetem z dorsza.
Taka fasolka pasuje też do makaronów, tj. penne z sosem śmietanowym czy tagliatelle ze szpinakiem. Zaskakująco dobrze smakuje z pieczonymi ziemniakami i jogurtowym dipem. Polecamy podawać ją również jako dodatek do kiełbasy czy karkówki z grilla.
Zobacz też:
To jeden z najzdrowszych owoców. Rośnie w Polsce, a i tak go nie jemy
Taki bigos z młodej kapusty robi moja babcia. Nie możesz zapomnieć o 2 składnikach
Zapomnij o miękkich ogórkach. Ten dodatek sprawi, iż będą chrupały, aż miło