Zapomnij o chrzanie, od którego wszyscy się krzywią. Ten sos chrzanowy zniknie ze stołu raz, dwa

top.pl 17 godzin temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół bez chrzanu, który jest symbolem zdrowia i oczyszczenia, zajmując od wieków ważne miejsce w tradycji. Ma je również w świątecznym menu, choć wiele osób nie przepada za jego smakiem. Może się to jednak zmienić, jeżeli w tym roku postawisz na sos chrzanowy z tego przepisu. Wyjdzie idealnie kremowy, aksamitny i zachwycający w smaku.

Są takie danie, bez których trudno wyobrazić sobie Wielkanoc. Jednym z nich jest sos chrzanowy, który jest pewniakiem w świątecznym menu. Warto w tym roku postawić na jego odsłonę przygotowaną z ugotowanych żółtek. To prosta droga to gęstego i aromatycznego sosu, który doskonale sprawdzi się jako dodatek do jajek, wędlin czy białej kiełbasy.

Sos chrzanowy na Wielkanoc. Ten raz, dwa zniknie ze stołu

Sos chrzanowy to jeden z tych przepisów, który zwykle przekazywany jest w rodzinie z pokolenia na pokolenie. W wielu domach przyrządza się go z majonezu, śmietany, chrzanu i przypraw. W ten sposób wychodzi gęsty i wyrazisty, co przypada do gustu wielu osobom. Warto jednak w tym roku wypróbować inną wersję, dzięki której nawet sceptycy chrzanu przekonają się do jego smaku.

Wystarczy bowiem postawić na sos chrzanowy przygotowany na bazie ugotowanych żółtek. To prosty sposób na niemal kremową konsystencję sosu, który dzięki dodatkowi startego chrzanu zyskuje wyrazistość i tym samym dobrze komponuje się z innymi świątecznymi potrawami.

Taki sos świetnie sprawdzi się między innymi jako dodatek do faszerowanych jajek, uzupełnienie do żuru, dip do wędlin i pieczeni, a także dopełnienie dania z białej kiełbasy. Może także stanowić jedną z warstw jajecznych przekąsek i sałatek. Przygotowanie takiej wersji sosu chrzanowego jest banalnie proste, dlatego każdy sobie z tym poradzi.

Zobacz także: Zrób jajka po śląsku z tego przepisu. Będą numerem 1 wielkanocnego stołu

Jak zrobić sos chrzanowy z ugotowanych żółtek? Krok po kroku

Sos chrzanowy z żółtek idealnie wpasuje się w wielkanocne kanony smaków. Jest prosty w przygotowaniu, wyrazisty w smaku i pełen tradycji. Do jego przyrządzenia będziesz potrzebować następujących składników:

  • 6 ugotowanych żółtek
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • ½ szklanki majonezu
  • 3 łyżki tartego chrzanu
  • Szczypiorek
  • ½ łyżeczki cukru
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania: Zrób taką sałatkę na święta. Goście będą zachwyceni smakiem i chrupkością

Robienie sosu chrzanowego zacznij od wyjęcia żółtek z ugotowanych jajek. Rozgnieć je widelcem w miseczce, najdrobniej jak to możliwe. Dodaj do nich majonez i śmietanę, dokładnie mieszając do połączenia wszystkich składników.

Do całości dodawaj po łyżeczce startego chrzanu, na bieżąco sprawdzając ostrość sosu. Jeśli jest dla ciebie już odpowiednia, zaprzestań jego dodawania, choćby jeżeli w przepisie podana jest jego większa porcja. Całość dopraw cukrem, solą i pieprzem. Na koniec dodaj pokrojony szczypiorek. Sos chrzanowy podawaj schłodzony. Smacznego!

Zobacz też:

Biała kiełbasa wysycha podczas pieczenia? Popełniasz ten błąd, przez który jest niesmaczna

​Ten sernik japoński nie ma sobie równych. Jest puszysty i tak lekki, jakby nic nie ważył

Od lat robię te gołąbki w Wielki Piątek. Tak dobre, iż wszyscy oblizują talerze

Idź do oryginalnego materiału