Zapomniany przysmak PRL. Opóźnia starzenie i poprawia wzrok

radiopogoda.pl 10 godzin temu

Chałwa to wyrób cukierniczy powstały na bazie karmelu oraz miazgi nasion oleistych takich jak sezam, migdały czy słonecznik. Często całość wzbogacana jest o dodatki w postaci orzechów, suszonych owoców, wanilią czy kakao. Dlatego też widok chałwy z dodatkiem pistacji nie powinien nikogo dziwić. W zależności od regionu, do jej wyrobu wykorzystuje się kaszę mannę (Azja południowa) czy tartą marchew gotowaną w mleku z przyprawami (Indie).

Rozwiąż quiz o PRL. Jesteś mistrzem, jeżeli zgarniesz 100 proc. punktów! Dalszą część artykułu znajdziesz pod quizem…

Pytanie 1 z 20
W jaki sposób przewijano kasety magnetofonowe?
Za pomocą długopisu lub ołówka
Nakręcano specjalnym przełącznikiem
Same się przewijały
Następne pytanie

Chałwa jest uniwersalnym przysmakiem

Pierwotnie przysmak pochodzi z Iranu, jednak równie dużą popularność zyskał także w innych rejonach świata, szczególnie na Bałkanach, w krajach śródziemnomorskich oraz zachodniej Azji. W pewnym momencie chałwa dotarła choćby do Polski, gdzie w okresie PRL była rarytasem.

Przy spożywaniu chałwy należy pamiętać, iż wciąż jest źródłem dużej ilości cukru oraz jest wysokokaloryczny. Dlatego też może nie być najlepszym wyborem dla osób, które chcą zrzucić kilka kilogramów. Jednak ten typ deseru zapewnia również wiele cennych składników odżywczych.

Zobacz także: Kiedy sadzić rośliny cebulowe? Te gatunki upiększą twój ogród!

Jest nie tylko pyszna, ale także wartościowa

Nasiona sezamu, które są bazą dla wielu rodzajów chałwy, dostarczają duże ilości białka oraz jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwas oleinowy należący do grupy omega-9 oraz kwas linolenowy, wchodzący w skład omega-3. Ten drugi jest szczególnie ważny, ponieważ pomaga obniżyć poziom trójglicerydów i tzw. złego cholesterolu. To z kolei obniża ryzyko wystąpienia chorób serca.

Poza tym chałwa jest świetnym źródłem minerałów takich jak fosfor, magnez, sód, wapń, czy żelazo. Zawiera również błonnik wspomagający trawienie. W tym przysmaku znajduje się także witamina E określana często jako witamina młodości. Jest to bowiem antyoksydany chroniący organizm przed działaniem wolnych rodników, co opóźnia procesy starzenia.

Chałwa to zatem nie tylko smaczna przekąska. Ten wyrób cukierniczy jest uważany za jeden z najbardziej wartościowych produktów spożywczych mimo swojej wysokiej kaloryczności. Jej cenne składniki mogą przynieść wiele korzyści dla naszego zdrowia.

Idź do oryginalnego materiału