Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

kwestiasmaku.com 1 miesiąc temu

Zapiekane ziemniaki w talarkach to sposób na efektowniejsze zaprezentowanie ugotowanych ziemniaków, np. jako dodatek do obiadu. Ale nie tylko. Tak naprawdę mogą stanowić samodzielne danie, np. z kefirem lub maślanką, ewentualnie sałatą ze śmietaną czy mizerią.

Do zapiekanych ziemniaków można użyć świeżo ugotowanych ziemniaków lub już wcześniej ugotowanych (np. z poprzedniego dnia). Zamiast boczku można też użyć podsmażonych talarków kiełbasy, kiełbaski chorizo, szynki parmeńskiej czy też suszonych pomidorów. Te ostatnie dajemy tylko do środka, bo podczas pieczenia mogą się za bardzo zrumienić. Wwentualnie można zapiekankę nakryć kawałkiem folii aluminiowej.

Przepis jest bardzo prosty i uniwersalny, można dowolnie go modyfikować przez użycie różnych dodatków i przypraw.

Cebulę można pokroić w piórka, jeżeli chcemy uzyskać bardziej widoczne jej kawałki w zapiekance.

Polecam też inne przepisy na zapiekanki ziemniaczane.

Idź do oryginalnego materiału