Zapiekanka pasterska na obiad. Przepis na wegetariańskie danie z soczewicą i burakami. Świetnie smakuje z prostą sałatką

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Magdalena Gembacka/Materiały prasowe wydawnictwa Marginesy


Zapiekanka pasterska to danie pochodzące z Wielkiej Brytanii. Najczęściej przyrządza się je z mieloną jagnięciną. W wersji wegańskiej mięso zastąpiono zieloną soczewicą. Oryginalny przepis pochodzi z książki „Roślinna uczta smaków” autorstwa Magdaleny Gembackiej.

Zapiekanka pasterska – przepis dla wegan i wegetarian

Czas przygotowania: około 1,5 godziny,
liczba porcji: 2-4,
stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 1 biała cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 duże ziemniaki (lub 8 mniejszych),
  • 2 łyżki margaryny wegańskiej,
  • 1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy,
  • 1 szklanka startych pieczonych buraków (około 2 średnich sztuk),
  • 4-5 pieczarek,
  • 5-6 suszonych pomidorów,
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii,
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka preparatu dymu wędzarniczego w proszku lub 1/2 łyżeczki wędzonej papryki,
  • oliwa extra vergine,
  • sól i pieprz.

Jak zrobić roślinną zapiekankę pasterską?

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać pokrojone w plastry pieczarki. Gdy zmiękną i lekko się przyrumienią, dorzucić soczewicę, starte na grubych oczkach pieczone buraki, drobno posiekane suszone pomidory, koncentrat pomidorowy, sos sojowy i przyprawy. Wymieszać i smażyć około 5 minut. Następnie doprawić solą i pieprzem.
  2. Ziemniaki ugotować i utłuc wraz z 2 łyżkami margaryny na purée. Doprawić do smaku solą.
  3. Do żaroodpornego naczynia przełożyć soczewicę z burakami i równomiernie rozprowadzić.
  4. Na soczewicy rozprowadzić purée. Na wierzchu w kilku miejscach położyć niewielkie kawałki margaryny.
  5. Naczynie żaroodporne przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec, aż wierzch zapiekanki ładnie się przyrumieni, czyli przez około 40 minut. Odczekać 15-20 minut, żeby przestygła. Podawać z prostą sałatą na bazie zielonych liści z winegretem.

Czytaj także:

Tradycyjny dahl z soczewicy. Poznaj przepis na aromatyczne danie dla wegetarian

Dahl z soczewicy to rozgrzewający posiłek, który można jeść przez cały rok. Dzięki soczewicy danie ma wysoką zawartość białka. Pikanterii dodaje zestaw starannie wybranych przypraw, w tym imbiru,…

Anna Daniluk

Kim jest Magdalena Gembacka?

Część osób lubiących kuchnię roślinną może znać Magdalenę Gembacką jako autorkę popularnego bloga Am mniam. Blogerka ma na koncie już dwie książki kulinarne: „Kolorowa kuchnia roślinna” i „Więcej warzyw na talerzu”. Na co dzień interesuje się jedzeniem jako czynnikiem mogącym polepszać stan zdrowia człowieka.

Zobacz także: Deser jaglany na walentynki. Ten przepis podbije podniebienie łasuchów. najważniejsze są mrożone maliny

Wegańskie przepisy z „Roślinnej uczty smaków”

Książka podzielona została na rozdziały, które przypominają menu restauracji. Magdalena Gembacka opracowała przepisy z podziałem na przystawki, zupy, dania główne i desery. Dodała także receptury przekąsek oraz przepisy podstawowe. Ponadto objaśnia nazwy i pochodzenie składników, które dla osoby stykającej się po raz pierwszy z wegańską kuchnią mogą brzmieć egzotycznie. Wśród nich jest aquafaba, papryka gochugaru czy nieaktywne płatki drożdżowe.

Wśród przepisów na wegańskie potrawy autorka podaje, jak zrobić:

  • ryż z kalafiora,
  • wytrawną granolę,
  • tofurnik morelowy.

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Marginesy.

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału