Wbrew pozorom nie potrzeba wielu składników, aby przygotować aromatyczną zapiekankę kebab. Sprawdzi się ona na wiele okazji. Warto podać ją podczas spotkania ze znajomymi, na pewno docenią taki wybór. Co więcej, taką zapiekankę można przygotować na obiad dla bliskich. Warto zrobić większą porcję, aby wystarczyła na dwudniowy obiad.
REKLAMA
Zobacz wideo Pyszne dania z kurkami. Wypróbuj te przepisy
Zapiekanka kebab - przepis, który zawsze się udaje i smakuje o każdej porze
Zanim przejdziemy do prostego przepisu na zapiekankę kebab, warto wspomnieć o składnikach, których będziemy potrzebować. Oto lista:
500 g mięsa dowolnego rodzaju (może być kurczak, wieprzowina, wołowina lub mięso mieszane)
1 duża łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki przyprawy do kebaba (można zastąpić innymi ulubionymi przyprawami)
sól, pieprz do smaku
3 ziemniaki
250 g frytek
1 duża cebula
kukurydza w puszce
4 ogórki konserwowe
100 g startego sera
1 ząbek czosnku
1 łyżka ketchupu
1 łyżka majonezu
4 łyżki jogurtu naturalnego
Jak zrobić zapiekankę kebab? Receptura nie jest wszystkim znana
Zapiekankę kebab robi się podobnie jak inne tego rodzaju potrawy. I choć najbardziej popularne są te z makaronem, ziemniakami czy ryżem, to jednak zdecydowanie warto zrobić i skosztować zapiekankę kebab z frytkami. To interesująca alternatywa. Jak ją przyrządzić? Oto przepis:
Na początku pokrój mięso w paski. Posyp je przyprawami i dokładnie wymieszaj.
Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i smaż mięso do zrumienienia.
Obierz i pokrój cebulę w piórka.
Paprykę umyj, wytnij gniazda nasienne i pokrój w paski.
Ogórki konserwowe pokrój w kostkę.
Ziemniaki ugotuj (nie mogą być rozgotowane) i pokrój w plastry.
Przygotuj frytki zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Odsącz kukurydzę z zalewy.
Wymieszaj przeciśnięty przez praskę czosnek, jogurt, majonez i ketchup. Dopraw solą i pieprzem.
W naczyniu żaroodpornym ułóż na spodzie ziemniaki, na nie kolejno mięso, cebulę, paprykę, ogórki, kukurydzę i sos.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez mniej więcej 15-20 minut, do czasu aż warzywa zmiękną.
Pod koniec pieczenia dodaj frytki na wierzch (to ważne, aby się nie rozmoczyły) i posyp je startym serem. Piecz jeszcze przez chwilę do czasu, aż ser się roztopi.
Zobacz też: Te paszteciki można mrozić. Potem wyciągasz je, kiedy najdzie cię mały głód. Przekąska idealna














