Zanim ułożysz na blaszce, zamocz. Rozwiążesz uporczywy problem, a pieczenie będzie przyjemnością

kobieta.gazeta.pl 4 godzin temu
Zdjęcie: RuslanKaln / Getty Images/iStockphoto


Czym przykleić papier do pieczenia i co zrobić, jak wypieki się do niego kleją? Nie potrzebujesz żadnych dodatkowych narzędzi czy składników. Wystarczy zwrócić uwagę na jeden szczegół a oprócz tego zastosować banalnie prosty trik. Korzystanie z niego stanie się bezproblemowe.
Korzystanie z papieru do pieczenia w kuchni nie wydaje się trudnym zadaniem. Niemniej momentami bywa uporczywe. Zwłaszcza kiedy w trakcie rozkładania go na blachę, a następnie umieszania wypieków bez przerwy się przesuwa. Okazuje się, iż istnieje banalnie prosty patent, który zażegna ten problem. I to bez wydawania pieniędzy.


REKLAMA


Zobacz wideo Jak wyczyścić kran i usunąć osad z kamienia? Podpowiadamy


Czym przykleić papier do pieczenia? Nie wydasz ani złotówki
Najczęstszym problemem dotyczącym papieru do pieczenia wyłożonego na blaszce jest to, iż się przesuwa. Wystarczy lekko docisnąć, czy ułożyć wypiek, a już zmienia swoją pozycję. Wszystko dlatego, iż jest stosunkowo śliski. Na szczęście istnieje naprawdę banalna sztuczka, z którą zażegnasz ten kłopot. Otóż wystarczy woda. Możesz:


delikatnie skropić jedną stronę papieru, po czym tą mokrą przyłożyć do blachy,
skropić samą blachę i przycisnąć do niej papier.


W ten sposób sprawisz, iż przestanie się przesuwać. Bez dodatkowych narzędzi, składników i wpływu na wypiek. Patent jest banalnie prosty, dlatego warto o nim pamiętać.
PORADA! W przypadku niektórych wypieków sprawdzi się (choć wręcz jest to wymagane) też posmarowanie blachy masłem. Natomiast jeżeli masz problem z przyklejaniem się wypieku do papieru, prawdopodobnie używasz tego powlekanego jednostronnie. W takim wypadku pamiętaj, by strona powlekana silikonem była "na górze".


Jak wyciąć okrągły papier do pieczenia? Wykorzystaj nić Jak wyciąć okrągły papier do pieczenia? Fot. Archiwum prywatne


Jak wyciąć okrągły papier do pieczenia? Wykorzystaj nić
Korzystając z papieru do pieczenia, problemem bywa też dopasowanie jego wymiarów do blachy, której chcemy użyć. zwykle wycinamy jej za wiele. By uniknąć marnowania, warto znać proste triki, które to umożliwią. I to bez zbędnego kombinowania.


W przypadku prostokątnej formy nie wkładaj papieru do środka. Zamiast tego odwróć ją dnem do góry i "obłóż" papierem zaginając rogi. W ten sposób idealnie dopasujesz wymiary papieru, który bez problemu włożysz do środka.
Okrągłą formę połóż na papierze, obrysuj ołówkiem wymiary dna i wytnij. Następnie ułóż ją bokiem, by zaznaczyć głębokość naczynia (weź 2-3 mm więcej), a nicią obwiąż je dookoła. Dzięki temu poznasz długość i wysokość paska, który po wycięciu idealnie pokryje boki. By papier się nie przesuwał, warto dodatkowo posmarować blachę odrobiną masła.


jeżeli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu. Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału