Zamień słodycze na domowe łakocie – Twoje dziecko je pokocha!

gazetamyszkowska.pl 6 godzin temu
Domowa alternatywa dla kremu czekoladowo – orzechowegoDzieci uwielbiają czekoladowy krem i często nie wyobrażają sobie bez niego porannego posiłku? Przygotujcie w domu zdrowszą alternatywę dla produktu znanego ze sklepowych półek. Domową wersję można wykorzystać do przekładania naleśników lub do smarowania kanapek. To pyszna porcja słodkości zarówno dla małych, jak i tych trochę większych dzieci. Znakomicie komponuje się z dodatkami takimi jak banany, borówki czy orzechy.Składniki:· 250 g orzechów laskowych· 250 ml mleka Łaciate Junior 3,8%· 100 g mlecznej czekolady· 3 łyżki gorzkiego kakao· 2 łyżki miodu· 2 łyżki cukruPrzygotowanie: Orzechy prażymy na patelni, studzimy, a następnie obieramy. Do garnuszka wlewamy mleko. Dodajemy kakao i połamaną na kosteczki czekoladę. Podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia, ciągle mieszając. Do pojemnika blendera kielichowego wrzucamy orzechy, dodajemy rozpuszczoną czekoladę, miód i cukier. Dokładnie blendujemy. Przekładamy do słoiczka. Krem przechowujemy poza lodówką, ale w chłodnym miejscu.Oponki pełne seraOponki serowe to znakomity zamiennik dla kupnych, słodkich bułek. Są szybkie i proste w przygotowaniu, a świeże smakują najlepiej. Pozostaje tylko zrobić kakao i cała rodzina może rozkoszować się domowym deserem.Składniki:· 400 g twarogu półtłustego Mazurski Smak· 400 g mąki pszennej + do podsypania· 150 g śmietany Łaciata 18 %· 80 g cukru· 3 żółtka· 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią· 2 łyżeczki sody oczyszczonej· 1 łyżeczka octuDodatkowo:· olej do smażenia· cukier puder i cynamon do oprószeniaPrzygotowanie: Twaróg przeciskamy przez praskę. Mieszamy w misce ze śmietaną, żółtkami, cukrami, octem i sodą. Dodajemy przesianą mąkę i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę. Stolnicę posypujemy mąką. Na środku kładziemy kulę, rozwałkowujemy ją na grubość około 1 cm. Przy pomocy szklanki i kieliszka wycinamy oponki. Pozostałe ciasto ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy. Powtarzamy wycinanie, aż wykorzystamy wszystkie składniki. W garnku rozgrzewamy olej do około 175°C. Kładziemy oponki i smażymy z każdej strony po 2-3 minuty – do zarumienia. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Gdy oponki nieco ostygną, oprószamy cukrem pudrem z cynamonem. Ciepłe lody z dodatkiem miodu Piankowy deser, w kształcie lodów to hit lat 90., który pamiętamy z dzieciństwa. Zaskoczcie maluchy i na kruchym cieście przygotujcie tzw. pingwinki, czyli biało-brązowe łakocie w ciekawej formie, w których znajdują się miód i gorzka czekolada.Składniki:Kruche ciasto:· 400 g mąki pszennej tortowej· 200 g masła ekstra Łaciate· 50 g cukru· 3 żółtka· 1 łyżeczka cukru waniliowego· 1 szczypta soliBeza:· 160 g drobnego białego cukru· 80 ml wody· 250 g płynnego miodu· 3 białka z dużych jaj· 2 łyżki soku z cytryny· 1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoDodatkowo:· 150 g czekolady deserowej· 75 g masła ekstra ŁaciatePrzygotowanie: Kruche ciasto: Mąkę, masło, cukier i żółtka zagniatamy na gładką masę. Rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm i wykładamy ciastem foremki na babeczki. Wstawiamy do lodówki na 15 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C, wkładamy ciasto i pieczemy przez 15 minut. Wyjmujemy i całkowicie studzimy.Beza: Cukier mieszamy z letnią wodą i miodem tak, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Ustawiamy na średniej mocy palnika i podgrzewamy przez około 7–10 minut, aż płyn osiągnie temperaturę około 110°C (najlepiej sprawdzić to dzięki termometru cukierniczego). W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywno z dodatkiem soku z cytryny. Do ubitych białek wlewamy bardzo cienkim strumieniem syrop i ciągle ubijamy. Uważamy, aby mieszadła nie dotknęły gorącego syropu. Na koniec dodajemy 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Ubijamy do momentu, aż masa stanie się gęsta, lśniąca, kremowa i trochę ostygnie. Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego, na spód babeczki nakładamy porcję bezy, formując 3 spłaszczone kulki. Ostatnią porcję bezy lekko wyciągamy, tworząc dziób pingwina.Dekoracja: W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego połamaną na kostki czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia i połączenia składników. Studzimy. Wystudzoną, ale dalej płynną czekoladą oblewamy jeden brzeg deseru. Wstawiamy do lodówki, aby czekolada zastygła. Podajemy schłodzone.Więcej przepisów na słodkości w zdrowym wydaniu znajdziecie na www.najlepszewkuchni.pl
Idź do oryginalnego materiału