Placuszki z kiszonej kapusty to świetna alternatywa dla placków ziemniaczanych. Ta potrawa jest szczególnie popularna na Podkarpaciu. Każdy, kto choć raz był w Bieszczadach, na pewno miał okazję ich spróbować.
Fuczki, czyli właśnie placki z kiszonej kapusty, to tradycyjne danie kuchni łemkowskiej. Łemkowie jadali skromnie, wykorzystując dostępne produkty z okolicznych lasów, pól i łąk. Tym daniem zachwycała się m.in. Ewa Wachowicz, która w jednym z odcinków swojego programu przygotowała te tradycyjną potrawę.
Placuszki z kiszonej kapusty to także jedno z ulubionych dań Katarzyny, autorki bloga Kwelka gotuje. To idealna propozycja dla wielbicieli prostego i szybkiego jedzenia. Najważniejszym składnikiem jest oczywiście kiszona kapusta, wartościowe źródło witamin, minerałów oraz cennych dla naszego układu pokarmowego bakterii probiotycznych. Najlepsza będzie domowa kiszonka, ale jeżeli jej nie macie, sięgnijcie po produkt ze sprawdzonego źródła. Unikajcie kapusty, która ma na etykiecie napis „kwaszona”. Zachodzi bowiem duże prawdopodobieństwo, iż nie została ukiszona naturalnie.
Na blogu Kwelka gotuje znajdziesz również przepis na: Ziemniaczaną sałatkę z wędzonym pstrągiem
Placuszki z kiszonej kapusty – przepis
Składniki:
- 300 g odciśniętej kiszonej kapusty,
- 3/4 szkl. mąki orkiszowej lub pszennej,
- 3/4 szkl. mleka,
- 1 jajko,
- pół łyżeczki pieprzu, szczypta soli.
Do podania:
- jogurt naturalny lub kwaśna śmietana,
- wędzona ryba,
Sposób przygotowania:
Jak zrobić placuszki z kiszonej kapusty? To bardzo proste! Na początek kapustę kiszoną drobno posiekaj (jeśli jest bardzo kwaśna, możesz ją także wypłukać). W misce wymieszaj jajko z mlekiem, mąką, solą i pieprzem. Dodaj kapustę kiszoną. Wymieszaj wszystkie składniki i odstaw na ok. 30 minut.
Na rozgrzanej patelni usmaż placki. Placki z kiszonej kapusty podawaj z ulubionymi dodatkami. Katarzyna podała je z wędzonym pstrągiem, korniszonami i sosem czosnkowym.
<strong>Przepis na pysznie ziemniaczane spiralki znajdziesz na naszym kanale YouTube</strong>