\
O tym nie możesz zapomnieć przed przygotowaniem kotletów
Żeby schabowe były idealne, najlepiej myśleć o ich przygotowaniu choćby dzień wcześniej. jeżeli mamy mięso w jednym kawału, musimy pokroić je na plastry, a następnie delikatnie rozbić. Już w tym momencie musimy dostosować grubość schabowych do naszych upodobań — w grubszych kotletach będziemy bardziej "czuć" mięso. Następnie przystępujemy do marynowania. Jedną z najbardziej podstawowych jest mleko. Możemy także wykorzystać ulubione przyprawy takie, jak sól, pieprz czy granulowana cebula. Schab marynujemy przez całą noc, a następnie wyjmujemy z lodówki na około trzy godziny przed smażeniem.
Sprawdź również: Ta mąka jest najlepsza do pierogów. Ciasto wyjdzie sprężyste i delikatne
Panierka do schabowych bez mąki i bułki tartej
Jeśli mięso będzie miało temperaturę pokojową przed smażeniem, unikniemy nierównej obróbki termicznej, a także efektu "gumowej podeszwy". Teraz czas na panierkę. Przygotuj dwie miski — w jednej umieść jajko i je rozbełtaj, a w drugiej sporą ilość mąki ziemniaczanej. Rozgrzej patelnię ze sporą ilością tłuszczu (najlepiej oleju rzepakowego lub smalcu). Kotlety panieruj najpierw w mące ziemniaczanej, następnie w jajku i ponownie w mące ziemniaczanej. Smaż na patelni z obu stron na rumiany kolor. Schabowe podawaj z ulubionymi dodatkami np. ziemniakami i mizerią.
Sprawdź również: Nie tylko majonez. Dodaj to do sałatki jarzynowej, a nie nadążysz z rozdawaniem dokładek
Panierowanie kotletów w mące ziemniaczanej sprawi, iż będą lżejsze, a sama panierka — bardziej chrupiąca. Możesz także dodać do tej panierki przyprawy, które nadadzą jej wyjątkowego smaku. W tym celu wystarczy przygotować trzecią miskę, w której umieścić mąkę ziemniaczaną i dodasz do niej np. ostrą papryczkę chili w proszku. Tak przygotowana panierka do schabowych bez mąki i bułki tartej jest zupełnie inna od tej, którą znamy z kuchni babci, ale rozpali twoje kubki smakowe.
Zobacz też:
Gotujesz makaron w ten sposób? Włoscy kucharze nie mogą na to patrzeć
Zacznij jeść ten owoc codziennie. Jest jednym z najzdrowszych na świecie
Zostały ci suszone grzyby z Wigilii? Zrób z nich te obłędne racuchy