Zamiast jeść z mizerią i schabowym, dodaj je do sernika. Lepszego nie jadłeś

top.pl 22 godzin temu
Zdjęcie: /Pixel


Poza mazurkiem i babką w święta wielkanocne warto zrobić również sernik. Ciasto w klasycznym wydaniu smakuje dobrze, ale może być jeszcze lepsze, jeżeli zastosujesz sprytny trik. Wystarczy, iż podczas przygotowywania deseru poza popularnym twarogiem dodasz do niego także inny, nietypowy składnik. Twój deser będzie idealnie wilgotny i puszysty.

Sernik jest popularnym ciastem, które często pojawia się na wielkanocnym stole. Mimo tego, iż nie kojarzy się ze świętami w takim samym stopniu jak: mazurek czy babka, Polacy i go uwielbiają, bo pod względem smaku mocno odbiega od innych wypieków.

Nie jest typowo słodkim deserem, ma charakterystyczny serowy smak, kremową i wilgotną konsystencję, które rozpieszczają podniebienie. Tym samym stanowią interesujące przełamanie dla innych potraw podawanych w Wielkanoc.

Może cię zainteresować: Sałatka jarzynowa siostry Anastazji znika ze stołu w 5 minut Wrzuca do niej nietypową rzecz

Nie tylko twaróg. Co dodać do sernika wielkanocnego, by wyszedł idealnie miękki i wilgotny

Poza twarogiem, który już na pierwszy rzut oka kojarzy się z sernikiem, do przygotowania wielkanocnego ciasta potrzebne ci będą także... gotowane ziemniaki. To nie żart.

Mimo tego, iż zazwyczaj ziemniaki jedzone są z mizerią i schabowym, w niewielkiej ilości mogą być także dodane do deseru, który dzięki nim zyskuje kremową i wilgotną konsystencję.

Czytaj również: Już nie zagęszczam sosu mąką. Zamiast niej dodaję ten zdrowy składnik

Przepis na sernik wielkanocny z dodatkiem gotowanych ziemniaków. Lepszego nie jadłeś

Przepis na sernik wielkanocny poza twarogiem i odrobiną ziemniaków gotowanych zawierać oczywiście także inne, niezbędne składniki. Sprawdź, jakie inne produkty musisz kupić, aby przygotować na święta ten przepyszny deser.

Składniki:

  • twaróg - 1 kg
  • gotowane ziemniaki - 1,5 łyżki
  • mąka krupczatka - 30 g
  • jajka - 8 sztuk
  • cytryna - 1 sztuka
  • wanilia (laska) - 1 sztuka
  • cukier puder - 1/4 szklanki
  • masło - trochę
  • bułka tarta - trochę
  • rodzynki (jeśli lubisz)
  • szczypta soli

Jak przygotować sernik wielkanocny z gotowanymi ziemniakami krok po kroku?

Na początek zmiel twaróg na sernik. Gdy to zrobisz, ser przełóż do średniej wielkości miski, dorzuć żółtka jaj, cukier puder, mąkę, gotowane ziemniaki, sproszkowaną oraz rodzynki (o ile je lubisz).

Cytrynę po dokładnym wyparzeniu zetrzyj na drobnych oczkach na tarce, aby uzyskać trochę skórki owocu. Ją także włóż do miski i wymieszaj dokładnie wszystkie produkty.

W drugim naczyniu umieść białka z połowy jajek. Dodaj odrobinę soli i mikserem ubij pianę. Powinna być gęsta i sztywna i taką też przełóż ją do miski wraz z jednolitym ciastem. Następnie połącz masy, mieszając je.

Przygotuj formę w stylu tortownicy, posmaruj ją masłem i lekko obsyp bułką tartą. Daj do środka masę serową, rozprowadź ją po blaszce i wyrównaj. Do rozgrzanego do około 180 stopni Celsjusza piekarnika włóż ciasto i piecz je przez 60-70 minut. Po tym czasie wyjmij je, a gdy ostygnie, posyp cukrem pudrem.

Zobacz też:

​Kiedyś podawano w każdej stołówce szkolnej. Idealne danie na przedświąteczny tydzień

Magda Gessler dodaje to do żurku wielkanocnego. Nie znajdziesz lepszego przepisu

​W tym roku zrób takie nadzienie do jajek faszerowanych. Wszyscy poproszą o dokładkę

Idź do oryginalnego materiału