Orzechy włoskie to niezwykle smaczna i zdrowa przekąska. Okazuje się, iż oprócz wspaniałych adekwatności, możesz je wykorzystać na kilka wyjątkowych sposobów. Sprawdzą się idealnie, nie tylko w kuchni. Świadczy o tym prosty trik, w którym zalewa się je wrzątkiem. Dlaczego warto tak postąpić?
Orzechy włoskie — dlaczego warto je jeść?
Odpowiadając na pytanie, dlaczego warto jeść orzechy włoskie, trzeba podkreślić, iż są one niezwykle zdrową przekąską, chętnie dodawaną do rozmaitych deserów i innych dań, które przygotowujesz w swojej kuchni. Na starym kontynencie są znane od dawien dawna. Pochodzą z Azji, a popularność zyskały dzięki Rzymianom, którzy rozpropagowali je w wielu państwach. Oprócz wspaniałego smaku są bogate w wiele niezwykle ważnych składników odżywczych.
Orzechy włoskie – Pyszności – Foto: Pexels
Pomimo tego, iż są wysokokaloryczne, to stanowią istotny składnik diety. Dlaczego? Są bowiem niezwykle ważnym źródłem wielonienasyconego kwasu tłuszczowego omega-6 oraz omega-3. Zawierają również niezwykle cenne aminokwasy, witaminy z grupy B, czy potas, fosfor, cynk, magnez, jod i mangan. Takie orzechy posiadają również dużą dawkę antyoksydantów, co jest szczególnie ważne dla twojego organizmu.
Dlaczego warto zalać orzechy włoskie wrzątkiem?
Okazuje się, iż orzechy włoskie są nie tylko ważnym składnikiem diety, ale również produktem, który sprawdzi się w codziennej higienie. jeżeli w twojej piwnicy lub spiżarni zalega ich duża ilość, to możesz zalać je wrzątkiem. Kolejnym krokiem będzie ich gotowanie przez około 20 minut.
Po ostudzeniu odcedź przygotowany napar i przelej do butelki. Teraz będziesz mógł stosować taką miksturę do płukania swoich włosów po każdym umyciu. Odżywka wzmocni cebulki twoich włosów i pozwoli wydobyć miedziane refleksy.
Orzechy zalane wrzątkiem – Pyszności
Jak łatwo obrać orzechy włoskie?
Z pewnością zdajesz sobie sprawę, iż orzechy są niezwykle trudne do obrania. Najwięcej osób używa młotka lub dziadka do orzechów. Jest jednak zdecydowanie prostsza metoda. I tu ponownie pomocny będzie wrzątek. Wystarczy, iż zalejesz orzechy wrzącą wodą i zostawisz je na 30 minut.
Po tym czasie, bez żadnych problemów rozłupiesz orzechy, z wykorzystaniem nożyka. Wystarczy, iż wciśniesz go w miejsce łączenia się połówek. Będzie szybko, łatwo, przyjemnie i bez łupania.
Zobacz na naszym kanale YouTube najlepsze przepisy na dania z orzechami: