„Najlepsze chleby to pieczone na zakwasie. Warto zrobić swój własny zakwas i piec z niego chleby. Choć na początku może wydawać się to trudne, to z kilkoma bochenkami stwierdzicie, iż wyhodowanie zakwasu było najlepszą decyzją kulinarną w Waszym życiu.”

SKŁADNIKI:
- Mąka żytnia typ 2000
- Woda
PRZYGOTOWANIE:
PIERWSZY DZIEŃ :
Do wyparzonego słoika wsyp 50g mąki żytniej razowej i 50 ml wody w temperaturze pokojowej. Przykryj ściereczką lub nakrętką, zostawiając delikatnie dostęp powietrza przez i odstaw w ciepłe (ale nie gorące) miejsce np. obok grzejnika, w ciepłym miejscu w kuchni.
DRUGI DZIEŃ ( PO 24 GODZINACH):
Teraz musisz pierwszy raz dokarmić zakwas. Weź czysty pojemnik, słoik i odważ 50 g zakwasu z wczoraj i dodaj ponownie 50 g mąki żytniej razowej i 50 ml wody, dobrze wymieszaj i odstaw podobnie jak poprzedniego dnia.
DZIEŃ TRZECI (po kolejnych 24 godzinach):
Weź czysty pojemnik, słoik i odważ 50 g zakwasu z wczoraj i dodaj ponownie 50 g mąki żytniej razowej i 50 ml wody. Mieszamy i odstawiamy na 12 godzin.
DZIEŃ CZWARTY, PIĄTY, SZÓSTY, SIÓDMY:
Czwartego dnia dokarmiamy zakwas już co 12 godzin, możecie już zauważyć octowy zapach, na początku będzie mocno intensywny. Z czasem zakwas się ustabilizuje i nie będzie wykazywał już tak mocnego zapachu.
Dokarmiamy według poprzedniej receptury, czyli 50 g zakwasu, 50 g mąki i 50 g wody.
DZIEŃ ÓSMY:
Twój zakwas jest już gotowy, aby upiec pierwszy chleb. jeżeli chcesz piec chleb od razu to przejdź do przepisu, jeżeli nie to odstaw zakwas do lodówki, przykrywając go ściereczką i „zamykając” gumką recepturką. jeżeli planujesz piec chleb np. kolejnego dnia, nie musisz wkładać go do lodówki.
UWAGI:
- Zakwas w lodówce można przechowywać dokarmiając go raz na tydzień 60 g mąki i 60 g wody.
- Zakwas w lodówce teoretycznie może stać długo, ale jeżeli będzie stał za długo może spleśnieć. Dlatego polecam upiec chleb z niego minimum raz na dwa tygodnie. Oczywiście możecie częściej.
- Przy pieczeniu chleba pamiętajcie aby odłożyć trochę zakwasu do wyparzonego słoika na następny raz( w ten sposób możecie trzymać zakwas wiele lat).
- Jeśli zauważycie na zakwasie pleśń należy od razu go wyrzucić.
- Zakwas może się rozwarstwić stojąc w lodówce, to normalne.
Przygotowanie zakwasu z lodówki do pieczenia chleba:
- Wyciągnij zakwas z lodówki, pozostaw na blacie około 2 godziny
- Dokarm zakwas według przepisu lub dodaj 50 g mąki i 50 g wody i pozostaw na minimum 4 godziny aż zakwas zacznie pracować.
- Odłóż kilka łyżek zakwasu do wyparzonego słoika na następny raz i odstaw do lodówki jak wcześniej lub zostaw na blacie do następnego dnia do pieczenia.
- Resztę aktywnego zakwasu użyj do pieczenia chleba.
- Nie trzymaj zbyt długo aktywnego zakwasu przed pieczeniem (więcej niż maks 8 godzin). Gdy będzie za długo stał trzeba będzie go dokarmić ponownie.
- Po kilku upieczonych bochenkach spokojnie nauczysz się z nim obchodzić. Nie jest to skomplikowane, a wyuczenie pewnych schematów pozwoli Ci cieszyć się wspaniałymi wypiekami.