Zakwas na żurek wielkanocny, który zawsze wychodzi. Dodaj ten składnik, by przyśpieszyć fermentację

g.pl 1 dzień temu
Zdjęcie: Fot. Arkadiusz Wojtasiewicz / Agencja Wyborcza.pl


Jak zrobić dobry zakwas na żurek? W sklepach jest wiele gotowych produktów, ale nic nie zastąpi domowego zaczynu. Dzięki niemu zupa będzie aromatyczna i o wiele smaczniejsza. Zakwas na żur potrzebuje czasu w fermentację, dlatego lepiej się pośpiesz. Święta już blisko.
Wiele osób nie wyobraża sobie świąt wielkanocnych bez pysznego żurku. Tym, co nadaje mu wyrazistego smaku i charakterystycznego aromatu, jest oczywiście zakwas. To podstawa w przepisie na tę zupę, jednak przygotowanie go bywa problematyczne. Zaczyn musi bowiem leżakować przez kilka dni, aby nabrać odpowiedniej konsystencji. W sklepach znajdziemy sporo gotowych produktów, jednak nie są one tak smaczne jak domowe wyroby. Sprawdź, jak przygotować pyszny zakwas na ostatnią chwilę.


REKLAMA


Zobacz wideo Niezawodny przepis na świąteczny żurek hapsa!


Jak samodzielnie zrobić zakwas na żurek? Zwróć uwagę na mąkę
Zakwas powstaje w wyniku fermentacji mąki żytniej z wodą, wzbogaconych wyrazistymi w smaku przyprawami. Co ważne, im wyższy typ mąki, tym aromat zupy będzie intensywniejszy. Najlepiej wybrać typ 2000, czyli mąkę żytnią razową zawierającą 2 procent substancji mineralnych. Sprawdzi się też mąka żytnia chlebowa typ 720. Cały proces fermentacji trwa kilka dni, dlatego za jego przygotowanie trzeba zabrać się odpowiednio wcześnie. jeżeli zaczniesz teraz, jeszcze zdążysz przed Wielkanocą.
Zobacz też: Pomysł na obiad bez mięsa. Twoja rodzina pokocha te kotlety. Zasmakują zwłaszcza miłośnikom pierogów


Zakwas na żurek: przepis. Potrzebujesz tylko kilku składników
Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowanie zakwasu na żurek, to:


250 gramów mąki żytniej typu 2000,
trzy szklanki wody,
3 ząbki czosnku,
4 liście laurowe,
3 ziarna ziela angielskiego,
4 ziarna pieprzu czarnego,
skórka chleba razowego (opcjonalnie).


Przepis na zakwas na żurek. Postępuj zgodnie z instrukcją


Na początek wsypujemy do dużego słoika jedną szklankę mąki.
Następnie stopniowo dolewamy wody, cały czas energicznie mieszając.
Ząbki czosnku obieramy i zgniatamy nożem. Dodajemy pozostałe składniki. jeżeli przygotowujesz zakwas na ostatnią chwilę, dodaj też skórkę chleba. Zawarte w niej drożdże przyśpieszą proces fermentacji.
Całość mieszamy do połączenia się składników.
Co ważne, słoika nie zamykamy. Zakwas potrzebuje do fermentacji powietrza, dlatego wystarczy przykryć naczynie gazą lub pieluchą tetrową. Zwiąż ją gumką recepturką w taki sposób, aby nie spadła i odstaw w chłodne, ciemne miejsce. Pamiętaj, aby codziennie przynajmniej raz zmieszać zakwas. Używaj do tego wyłącznie czystej, drewnianej łyżki.


Tak przygotowany zakwas będzie gotowy po pięciu dniach. Możesz wlać go od razu do zupy lub zakręcić słoik, schować do lodówki i zostawić na później. W niższej temperaturze wytrzyma choćby kilka tygodni. jeżeli jednak wyczujesz, iż zaczyn ma nietypowy kolor, nieprzyjemny zapach lub pojawiła się na nim pleśń, to znak, iż już się zepsuł i trzeba go wyrzucić.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału