Zakręć zamiast wyrzucać! – trzecia edycja

mostkatowice.pl 2 godzin temu

Serdecznie zapraszamy na warsztaty kulinarne poświęcone fermentacji i idei zero waste, podczas których uczestnicy nauczą się samodzielnie przygotowywać pikle i kiszonki – tradycyjny sposób na zatrzymanie smaku sezonu i ograniczenie marnowania żywności.

Termin i miejsce

Data: 30 i 31 sierpnia 2025 r. (sobota i niedziela)
Godzina: 12:00
Miejsce: COP Katowice, ul. Wita Stwosza 7, sala 16 i 26

Czego się dowiesz

W trakcie spotkania:

  • jak kiszenie i marynowanie mogą pomóc w przedłużeniu trwałości warzyw,
  • jak łączyć lokalne składniki z przyprawami, by uzyskać niepowtarzalny smak,
  • jak w prosty sposób tworzyć własne domowe zapasy.

Program warsztatów

  • Wprowadzenie do podstaw fermentacji i adekwatności kiszonek i pikli,
  • Przygotowanie krok po kroku wybranych pikli i kiszonek,
  • Omówienie zasad bezpieczeństwa i przechowywania fermentowanych produktów,
  • Praktyczne wskazówki, jak wykorzystywać nadwyżki warzyw do kiszenia i marynowania,
  • Degustacja oraz krótkie podsumowanie zasad zero waste w kuchni.

Dlaczego warto

Warsztaty to okazja, aby zdobyć praktyczne umiejętności, zatrzymać smak sezonu i zainspirować się do prowadzenia kuchni w duchu zero waste.

Organizator i realizator

Organizatorem wydarzenia jest Stowarzyszenie MOST. Realizatorem, w ramach inicjatywy lokalnej, jest grupa inicjatywna, reprezentowana przez Dawida Małczaka.

Warsztat jest częścią cyklu „Żywność – dobro, które szanuję” – bo wierzymy, iż dobre rzeczy warto robić razem. Pokoleniowo!

„Społeczna Transformacja Katowic”. Projekt dofinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Fundusze Europejskie dla Śląskiego 2021-2027. Działanie 10.24 Włączenie społeczne – wzmocnienie procesu sprawiedliwej transformacji.

Idź do oryginalnego materiału