Dynia to zdecydowanie symbol jesieni. Zawiera witaminę A i C, magnez, potas oraz beta-karoten. Nic dziwnego, iż tak chętnie wykorzystujemy ją w kuchni do przeróżnych potrwa. Do najpopularniejszych odmian należą dynia piżmowa, zwyczajna, makaronowa oraz hokkaido. Pierwsza z nich w surowej postaci może wywołać reakcję alergiczną i skutkować "dyniowymi dłoniami".
REKLAMA
Zobacz wideo Został ci kawałek dyni? Oto, jak najlepiej go przechować
Uczulenie na dynię. Objawy widać na pierwszy rzut oka
Wbrew pozorom wcale nie trzeba jeść tego warzywa, żeby wystąpiła reakcja alergiczna. Podrażnienie wywołuje sam kontakt z owocem, np. podczas obierania albo krojenia. Objawia się ono na rękach. Całe zjawisko określa się jako "squash hands", co w języku polskim dosłownie oznacza "zgniecione dłonie".
Nie przegap: "Pruje się pani czy nacinamy?". Lekarz podczas porodu zaproponował jej dodatkowy szew dla męża
W przypadku alergików po pokrojeniu dyni na kawałki na skórze pojawi się strupowata warstwa, która zaczyna się łuszczyć. Można też odczuwać swędzenie oraz uczucie ciepła. - To rzadko się zdarza, ale dynia piżmowa może prowadzić do rozwoju kontaktowego zapalenia skóry - powiedział portalowi verywellhealth.com dermatolog Joshua Zeichner.
Alergia na dłoniach aerogondo/iStock
Alergia na dynię piżmową. "Dyniowe dłonie" to uciążliwy problem
"Dyniowe dłonie" pojawiają się po kontakcie z miąższem owocu. - Kontaktowe zapalenie skóry to wysypka, która rozwija się na skórze w wyniku bezpośredniego kontaktu z czynnikiem zewnętrznym. jeżeli wystąpi reakcja, pomocny może być dostępny bez recepty miejscowy krem z kortyzonem - wyjaśnił Zeichner. Reakcja alergiczna dotyczy tylko obszaru ciała, który miał kontakt z dynią piżmową. jeżeli przez cały czas chcesz używać jej w kuchni, dermatolog podał rozwiązanie. - Jedynym sposobem uniknięcia tej reakcji będzie noszenie rękawiczek w przyszłości - przyznał. Można również spróbować znaleźć w sklepie gotową dynię w puszce. - Produkty konserwowe są tak samo zdrowe, jak świeże - poinformowała dietetyczka Abby Langer. Ekspertka zachęca też do jedzenia innych produktów sezonowych, takich jak brukselka, brokuł, gruszka oraz granat. jeżeli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.