Prawidłowo przechowywany czosnek zachowuje swoją zdatność do spożycia, smak, ale też adekwatności zdrowotne, których przecież ma pełno. Mówiąc w uproszczeniu - będzie w takiej formie jak dopiero co po zebraniu. Nie można jednak położyć go byle gdzie. To warzywo ma specjalne wymagania, jeżeli chodzi o przechowywanie.
Czy można przechowywać czosnek w lodówce?
Wiele osób po przyniesieniu czosnku z ogródka lub ze sklepu bez zastanowienia chowa go do lodówki. Można przechowywać tam warzywo, ale w odpowiedni sposób.
Wkładamy je do dużego, szklanego, szczelnego pojemnika. W przeciwnym wypadku straci swój smak, aromat, ale też szybciej zmięknie i się popsuje. Poza tym jego zapach będziemy czuć w całej lodówce.
Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zamrozić czosnek. Wkładamy go do zamrażarki, uprzednio owijając folią aluminiową. Możemy również przełożyć warzywo do torebki strunowej.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Herbata z kurkumą na przeziębienie - adekwatności zdrowotne i przepis
Trik ze świecą na przechowywanie czosnku
Wcale nie musimy trzymać czosnku w lodówce. Zachowa świeżość przez całą zimę, a choćby jeszcze dłużej, jeżeli zastosujemy stary, sprawdzony trik ze świecą parafinową.
Na początek trzeba odpowiednio przygotować to warzywo: oczyszczamy je po zebraniu z resztek ziemi i pozbywamy się wszystkich liści. Czosnku nie myjemy, a suszymy. W tym celu rozkładamy go w jednej warstwie i pozostawiamy w ciepłym i suchym miejscu.
Potem przechodzimy do użycia odpalonej świecy. Musimy opalić nią zwisające nitki korzeni oraz ogon, który rośnie z drugiej strony. Na koniec wkładamy warzywo do pudełka z pokrywką, żeby nie przedostała się do niego wilgoć.
Inne metody na przechowywanie czosnku
Oczywiście istnieje też wiele innych metod na przechowywanie czosnku. Skutecznym sposobem jest włożenie tego warzywa do słoika i zasypanie go solą - układamy naprzemiennie warstwy soli i czosnku.
Warzywo zachowa świeżość choćby przez 6 miesięcy, jeżeli włożymy ząbki do czystego i wyparzonego słoika typu mason i napełnimy go olejem albo oliwą i szczelnie zakręcimy. Nie zapomnijmy napisać daty na naczyniu, żeby wiedzieć, kiedy zostało przygotowane i móc kontrolować jego zdatność do spożycia.
Zobacz też:
Ta przyprawa sprawi, iż w mig pozbędziesz się boczków. Dosyp odrobinę do kawy
Gdzie wyrzucasz mokre chusteczki? Polacy wciąż popełniają ten błąd
Zrób to, nim zacznie się sezon grzewczy. Przestaniesz tracić ciepło













