15 maja Miejska Biblioteka Publiczna w Sokołowie Podlaskim wypełniła się publicznością i niesamowitymi aromatami i przysmakami. Festiwal Literatury Kulinarnej otworzył Ryszard Szczepan Przytulski opowieścią o zalewajce. To właśnie tę potrawę z wielkim sentymentem wspominał Grzegorz Brzęczyszczykiewicz w filmie „Jak rozpętałem II wojnę światową”. Następnie Teresa Nazarczuk opowiedziała o tradycjach kulinarnych Podlasia. Wiele miejsca poświeciła słynnym w regionie zagubom – tradycyjnemu daniu będącemu pewną wariacją na temat pierogów. Opowieściom o smakołykach towarzyszyła rozmowa o książkach kucharskich. O swoim opracowaniu opowiedziała Pani Barbara Tekieli. „Z miłości do tradycji. Smaki Ziemi Siedleckiej” to zbiór wyjątkowych regionalnych przepisów na przystawki, zupy, dania główne, napoje i syropy oraz desery. W książce można także znaleźć informacje o lokalnych producentach żywności, których warto odwiedzić. Sokołowska Biblioteka zaprezentowała swoje zbiory literatury kulinarnej. Są to książki dla osób w każdym wieku – od najmłodszych do najstarszyc
Za nami Festiwal Literatury Kulinarnej!
zyciesokolowa.pl 2 tygodni temu
- Strona główna
- Kuchnia
- Za nami Festiwal Literatury Kulinarnej!
Powiązane
Wystarczy 25 g dziennie. Jedz, by mieć silne serce
46 minut temu
Thermomix traci sens. Promocja taka, iż mucha nie siada
1 godzina temu
Polecane
Darmowe badania i porady. Tydzień ze Zdrowiem w Chełmie
52 minut temu
Rodzaj treningu może wpływać na skład mikrobiomu jelitowego
1 godzina temu
Kupujesz te kefiry? Zobacz co wybrać w zamian
14 godzin temu
Nowy oddział MSWiA
17 godzin temu
Kupujesz skyr? Następnym razem zwróć uwagę na to!
1 dzień temu