Za nami Festiwal Literatury Kulinarnej!

zyciesokolowa.pl 2 tygodni temu

15 maja Miejska Biblioteka Publiczna w Sokołowie Podlaskim wypełniła się publicznością i niesamowitymi aromatami i przysmakami. Festiwal Literatury Kulinarnej otworzył Ryszard Szczepan Przytulski opowieścią o zalewajce. To właśnie tę potrawę z wielkim sentymentem wspominał Grzegorz Brzęczyszczykiewicz w filmie „Jak rozpętałem II wojnę światową”. Następnie Teresa Nazarczuk opowiedziała o tradycjach kulinarnych Podlasia. Wiele miejsca poświeciła słynnym w regionie zagubom – tradycyjnemu daniu będącemu pewną wariacją na temat pierogów. Opowieściom o smakołykach towarzyszyła rozmowa o książkach kucharskich. O swoim opracowaniu opowiedziała Pani Barbara Tekieli. „Z miłości do tradycji. Smaki Ziemi Siedleckiej” to zbiór wyjątkowych regionalnych przepisów na przystawki, zupy, dania główne, napoje i syropy oraz desery. W książce można także znaleźć informacje o lokalnych producentach żywności, których warto odwiedzić. Sokołowska Biblioteka zaprezentowała swoje zbiory literatury kulinarnej. Są to książki dla osób w każdym wieku – od najmłodszych do najstarszyc

Idź do oryginalnego materiału