15 maja Miejska Biblioteka Publiczna w Sokołowie Podlaskim wypełniła się publicznością i niesamowitymi aromatami i przysmakami. Festiwal Literatury Kulinarnej otworzył Ryszard Szczepan Przytulski opowieścią o zalewajce. To właśnie tę potrawę z wielkim sentymentem wspominał Grzegorz Brzęczyszczykiewicz w filmie „Jak rozpętałem II wojnę światową”. Następnie Teresa Nazarczuk opowiedziała o tradycjach kulinarnych Podlasia. Wiele miejsca poświeciła słynnym w regionie zagubom – tradycyjnemu daniu będącemu pewną wariacją na temat pierogów. Opowieściom o smakołykach towarzyszyła rozmowa o książkach kucharskich. O swoim opracowaniu opowiedziała Pani Barbara Tekieli. „Z miłości do tradycji. Smaki Ziemi Siedleckiej” to zbiór wyjątkowych regionalnych przepisów na przystawki, zupy, dania główne, napoje i syropy oraz desery. W książce można także znaleźć informacje o lokalnych producentach żywności, których warto odwiedzić. Sokołowska Biblioteka zaprezentowała swoje zbiory literatury kulinarnej. Są to książki dla osób w każdym wieku – od najmłodszych do najstarszyc
Za nami Festiwal Literatury Kulinarnej!
zyciesokolowa.pl 2 miesięcy temu
- Strona główna
- Kuchnia
- Za nami Festiwal Literatury Kulinarnej!
Powiązane
„Latem w gotowaniu stawiam na prostotę…”
1 godzina temu
Żaden dżem i ketchup. Z cukinii robię inny przysmak
3 godzin temu
Jak dobrać klamki do okien?
4 godzin temu
Polecane
Leki a słońce: letnie zasady bezpieczeństwa
11 godzin temu
Lekarze: przewlekłe zapalenie wątroby przebiega bez objawów
11 godzin temu