XVII edycja Marki Tatrzańskiej

powiat.tatry.pl 4 godzin temu

Za nami XVII edycja Marki Tatrzańskiej.

Uroczysta Gala połączona z ogłoszeniem wyników odbyła się 7 marca w Muzeum Tatrzańskim w Zakopanem, w przeddzień Dnia Kobiet.

Z tej okazji wydarzenie rozpoczęliśmy oprowadzeniem po wystawie „ODWAŻNE. ARTYSTKI XX-LECIA MIĘDZYWOJENNEGO W PARYŻU I ZAKOPANEM”. Następnie obecni goście zostali przewiezieni do budynku Muzeum Palace – filii Muzeum Tatrzańskiego, gdzie odbyła się uroczysta gala. Podczas rozdania nagród obecni byli przedstawiciele władz wojewódzkich, powiatowych oraz członkowie kapituły znaku "Marka Tatrzańska", reprezentanci instytucji kultury, ale przede wszystkim Nominowani, którzy swoją działalnością oraz inicjatywą przyczyniają się do rozwoju Powiatu Tatrzańskiego.

Partnerem wydarzenia było Województwo Małopolskie oraz Muzeum Tatrzańskie, a sponsorem Bank Spółdzielczy Ziem Górskich Karpatia.

Marka Tatrzańska to prestiżowy lokalny certyfikat jakości, przyznawany wyjątkowym produktom, usługom i osobom, które mają szczególne znaczenie dla rozwoju regionu Powiatu Tatrzańskiego. To wyróżnienie stanowi dowód na autentyczność i wysoką jakość, które podkreślają wyjątkowość harmonijnego łączenia tradycji z nowoczesnością, co też przyczynia się do kształtowania i wzbogacania tożsamości Podhala.

Certyfikat ten odgrywa kluczową rolę w identyfikacji artykułów spożywczych, wyrobów rękodzielniczych, usług gastronomicznych, handlowych, noclegowych i innych na terenie Powiatu Tatrzańskiego.

Celem przedsięwzięcia jest nie tylko identyfikacja lokalnych produktów i usług, ale również wspieranie ich rozwoju, co ma bezpośredni wpływ na poprawę wizerunku i konkurencyjności regionu.

Nominowani:

I kategoria – produkty spożywcze

  1. Pierogi z bryndzą – Pyszne bez glutenu
  2. Lody Różane – Cukiernia Podwórko w Zakopanem
  3. Szarlotka tatrzańska – Schronisko górskie w Dolinie Chochołowskiej

II kategoria – wyroby i produkty rękodzielnicze

  1. Krzyż na Giewoncie – Halina Stoch-Chyc
  2. Linia kosmetyków - „Meles natural cosmetics”
  3. Iron Art Kowalstwo – Kuźnia Capowscy
  4. Metaloplastyka - Metalowe Podhale
  5. Wyroby ze skóry. Kierpce, torebki, paski – Jan Szczechowicz
  6. Malowane gorsety góralski – Karolina Komperda
  7. Czapki z serii Tornado z autorskiej kolekcji „Kamiland by Kamil Stoch”
  8. Płyta „Za głosem ślebody” – Grupa Zyngry

III kategoria – usługi gastronomiczne, handlowe, noclegowe i inne

  1. Bezglutenowy pensjonat „Moje Tatry” w Białym Dunajcu
  2. Lady Kitchen – Działalność na rzecz Podhala – Agnieszka Epler
  3. Audycja Radiowa „Posiady w Radio Alex” – Radio Alex
  4. Kabaret Śleboda
  5. Tatrzańska Spiżarnia
  6. Gminna Biblioteka Publiczna w Kościelisku
  7. Ogrody Ryś
  8. Kulig tatrzański w Poroninie – Oto Tatry
  9. Barbara Gałdyś – Propagatorka twórczości Wojciecha Kułacha Wawrzyńcoka
  10. Galeria Antoniego Rząsy
  11. Działalność dydaktyczna i wystawiennicza skierowana do dzieci i młodzieży Podhala – Tatrzańskie Centrum Kultury „Jutrzenka”

Laureaci:

I kategoria – produkty spożywcze

  1. Lody Różane – Cukiernia Podwórko w Zakopanem

II kategoria – wyroby i produkty rękodzielnicze

  1. Płyta „Za głosem ślebody” – Grupa Zyngry

III kategoria – usługi gastronomiczne, handlowe, noclegowe i inne

  1. Tatrzańska Spiżarnia
  2. Galeria Antoniego Rząsy
  3. Bezglutenowy pensjonat „Moje Tatry” w Białym Dunajcu

Serdecznie gratulujemy Laureatom oraz dziękujemy wszystkim przybyłym za obecność.

{gallery}galerie/2025/03_10_marka,width=290,thumbs=0,ratio=0,crop=1{/gallery}

Idź do oryginalnego materiału