![](https://shareinfo.pl/wp-content/uploads/2025/02/Screenshot_27-removebg-preview-1n9.jpg)
Powierzchnia patelni lubi się brudzić. Przypaleń i tłustego osadu ciężko się potem pozbyć. Sprawa wygląda jeszcze gorzej, gdy nie mamy zmywarki. Ale i tak naczynia tego typu są często nieodpowiednie do mycia mechanicznego. Natomiast manualne mycie bywa niewystarczające, zwłaszcza jeżeli dysponujemy samym płynem do mycia naczyń. Wtedy na ratunek przybywa ten patent.
Z patelni korzystamy praktycznie codzienne. Czasami w trakcie przygotowywania gulaszu czy kotletów schabowych, powłokę pobrudzi sos lub olej. W kontakcie z ogniem natychmiast się zwęgli i przywrze do powierzchni. Za jakiś czas patelnia może być bardzo, ale to bardzo brudna. Wtedy wiele osób nie będzie jej czyścić, tylko kupi nową. Zupełnie niepotrzebnie. Odzyska dawny blask pod warunkiem, iż zostanie umyta tym.
Zaskakująco dobry sposób na czyszczenie patelni. Zastosuj:
● płyn do naczyń,
● skorupki jajek,
● wodę.
Skorupki zmiel na proszek, a potem połącz z płynem do naczyń i niewielką ilością wody. Mieszaj na pastę, a późnej wcieraj ją w powierzchnię patelni przy pomocy gąbki. Na koniec wnikliwie czyść naczynie i obserwuj jak brud łatwo odchodzi.
Dlaczego warto zastosować skorupkowy środek do mycia patelni?
Jest tani i ekologiczny. Stosowanie drogich, komercyjnych środków ze sklepu nie jest konieczne.
Inny sposób na brudną patelnię – pasta do zębów
Posyp patelnię sporą ilością soli i polej odrobiną wody. W ten sposób powstanie pasta o mocy ściernej. Łagodnie wcieraj ją kolistymi ruchami w powierzchnię. Dla lepszego efektu zostaw specyfik na dłuższy czas, a na koniec starannie opłucz i wysusz patelnię.