Jajecznicę przygotowuje się szybko, łatwo i co najlepsze, na wiele sposobów, dzięki czemu możesz urozmaicić ją, dodając ulubione dodatki. Wiele babć korzystało z pewnego triku, za pomocą którego uzyskiwały puszystą jajecznicę. Dziś jednak mało kto o nim pamięta. Jak osiągnąć taki efekt? Podpowiadamy.
REKLAMA
Zobacz wideo Najlepszy przepis na śniadanie. Jajecznica i kanapki mogą się schować
Jak zrobić, żeby jajecznica była puszysta? Zero kombinowania, tylko kilka kropli
jeżeli chcesz uzyskać delikatną i puszystą jajecznicę, wystarczy, iż dodasz do jajek, które dopiero co wylejesz na patelnię, odrobinę soku z cytryny. W takiej ilości nie wyczujesz smaku, za to konsystencja zmieni się na lepsze. W jaki sposób to działa? Okazuje się, iż wszystko dzięki kwaskowi, który opóźni ścinanie się jajek. Przez to będziesz miała więcej czasu w mieszanie i właśnie w tym tkwi cała tajemnica puszystości dania.
Jak zrobić idealną jajecznicę? Nie popełniaj tych błędów i odpuść sobie olej
Aby osiągnąć jeszcze lepsze efekty, nie zaleca się wbijania jajek na gorącą patelnię. Dużo lepszym pomysłem jest wlanie ich na zimną i smażenie na niewielkim ogniu. Przyprawy także odgrywają ogromną rolę. Sól i inne należy dodać pod sam koniec smażenia, dosłownie chwilę przed zdjęciem jajecznicy z ognia. Dzięki temu nie straci wody i jej nie przesuszymy. Nigdy więc nie rób tego na początku.
Już nie robię 'zwykłej' jajecznicy. Dodaję sekretny składnik. Wychodzi puszysta jak obłoczek Już nie robię 'zwykłej' jajecznicy. Dodaję sekretny składnik. Wychodzi puszysta jak obłoczek, istock/@Oksana Ermak
Ciekawym pomysłem jest również wlanie do jajecznicy niewielkiej ilości mleka lub śmietany, co pozytywnie wpłynie na delikatność konsystencji. Smażenie na oleju? Zapomnij. O wiele lepszym wyborem jest masło. jeżeli zwykła jajecznica cię nudzi, warto pokusić się o dodatki. Chrupiący bekon, smażone pieczarki czy pomidorki koktajlowe zawsze robią robotę.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.