Chipsy cebulowe kontra domowe przekąski
Tradycyjne chipsy cebulowe, które można znaleźć w sklepie, są pełne tłuszczu, soli i wzmacniaczy smaku. Zawierają też sporo kalorii, dlatego są fatalnym wyborem dla osób dbających o zdrową dietę. Na szczęście istnieje sposób na przygotowanie chrupiącej, smacznej i dużo zdrowszej przekąski - wykorzystując świeżą cebulę oraz kilka prostych składników.
Jak przygotować zdrowe chipsy cebulowe?
Nie musisz rezygnować z ulubionego smaku, aby cieszyć się chrupiącą przekąską bez wyrzutów sumienia. Oto kilka przepisów na domowe alternatywy dla chipsów cebulowych.
Pieczone krążki cebulowe
Składniki:
- 2 duże cebule
- 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki bułki tartej (najlepiej panko)
- 1/2 szklanki mleka roślinnego lub krowiego
- 1 jajko (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej lub ostrej
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
Przygotowanie:
- Cebulę pokrój w grube krążki i rozdziel je na pojedyncze warstwy.
- W jednej misce wymieszaj mąkę, sól, paprykę i czosnek.
- W drugiej misce wymieszaj mleko z jajkiem (możesz pominąć jajko dla wersji wegańskiej).
- W trzeciej misce umieść bułkę tartą.
- Każdy krążek cebuli obtocz w mące, następnie zamocz w mleku, a na końcu obtocz w bułce tartej.
- Ułóż krążki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w temperaturze 200°C przez około 15-20 minut, aż będą złociste i chrupiące.
Suszone chipsy cebulowe
Składniki:
- 2 duże cebule
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Sól i ulubione przyprawy (np. papryka, curry, oregano, chili)
Przygotowanie:
- Cebulę obierz i pokrój w cienkie plasterki.
- Wrzuć je do miski i wymieszaj z oliwą oraz przyprawami.
- Rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Susz w piekarniku nagrzanym do 100°C przez około 2-3 godziny, aż chipsy będą chrupiące.
- Można je także przygotować w suszarce do warzyw - będzie to jeszcze zdrowsza opcja.
Cebulowe chipsy z airfryera
Dla osób, które posiadają frytkownicę beztłuszczową, świetną opcją jest przygotowanie chipsów cebulowych w airfryerze.
Składniki:
- 2 duże cebule
- 1 łyżka oliwy
- przyprawy do smaku
Przygotowanie:
- Cebulę pokrój w cienkie plasterki.
- Wymieszaj z oliwą i przyprawami.
- Umieść w koszyku airfryera i smaż w temperaturze 160°C przez 10-15 minut, aż będą chrupiące.
Dlaczego domowe chipsy cebulowe są lepsze?
Domowe chipsy cebulowe zawierają znacznie mniej kalorii niż te dostępne w sklepach. Brak głębokiego smażenia w oleju redukuje ich wartość energetyczną, ale też sprawia, iż mają mniej tłuszczu. Sklepowe chipsy są często smażone na oleju palmowym lub innych tłuszczach nasyconych, podczas gdy pieczenie czy suszenie w ogóle tego nie wymaga. Smak podkręcają dodatki, w tym przypadku mogą to być sosy - jogurtowy sos czosnkowy, hummus, guacamolwe albo delikatny dressing musztardowy.
Poza tym, w domowych chipsach nie znajdziesz sztucznych dodatków, wzmacniaczy smaku czy konserwantów. Możesz kontrolować ilość soli i przypraw według własnych preferencji, zachowując smak cebuli i wszystkie wartości odżywcze warzywa. Jest ono bogatym źródłem witamin C i B6 oraz przeciwutleniaczy. Działa przeciwzapalnie, wzmacnia odporność i poprawia trawienie.
Zobacz też:
Twoje jelita pokochają tę zupę. Mało kto wie, jaka jest zdrowa
Te placki biją na głowę pancakes. Wychodzą miękkie i puszyste jak chmurki
Szybki, prosty i zdrowy deser. Zrobisz go z 2 składników, a dzieci będą w 7 niebie