Choć nazwa brzmi bardzo włosko, historia dania nie jest do końca jasna. Niektórzy twierdzą, iż powstało we Włoszech w latach 70., inni natomiast uważają, iż jest to amerykański pomysł inspirowany włoską kuchnią. Jedno jest jednak pewne, penne alla vodka łączy prostotę makaronu z intensywnym smakiem sosu pomidorowo-śmietanowego, w którym ważnym składnikiem jest... właśnie wódka.
REKLAMA
Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca
Po co wódka w penne alla vodka?
To pytanie zadaje sobie wiele osób: po co wódka w penne alla vodka? Przecież to danie, a nie drink! Ponadto jeżeli jest inspirowane włoską kuchnią, to Włosi raczej niezbyt chętnie piją wódkę. Przeważnie króluje u nich wino.
Odpowiedź jest prosta: wódka jest tu ważnym składnikiem, ale nie gra głównych skrzypiec. W czasie gotowania alkohol całkowicie odparowuje. Zadaniem wódki jest wzmocnienie smaku pomidorów i pomoc w połączeniu tłuszczu z mięsa ze śmietaną. Efekt? Sos staje się dzięki temu bardziej kremowy i aromatyczny.
Przepis na penne alla vodka. Prosto, pysznie i szybko
Penne alla vodka wygląda elegancko i bez obaw możecie podać je podczas rodzinnego niedzielnego obiadu. Jednak jego przygotowanie jest dziecinnie proste i nie zajmie wam wiele czasu. Sami sprawdźcie!
Do przygotowania penne alla vodka będą nam potrzebne następujące składniki:
1 cebula szalotka
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
300 g przecieru pomidorowego lub passaty
150 g śmietanki 30%
50 ml wódki
szczypta płatków chilli (może być w proszku)
bazylia (najlepiej świeża, ale może być w proszku)
sól
pieprz
tarty ser (najlepiej grana padano)
400 g makaronu penne
Penne alla vodka - sposób przygotowania:
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, ale zostaw około pół szklanki wody z gotowania.
W międzyczasie drobno posiekaj cebulę szalotkę. Na dużej patelni rozgrzej masło z oliwą i zeszklij cebulę.
Dodaj posiekany lub przeciśnięty czosnek i podsmażaj przez kilkanaście sekund, aż uwolni aromat (uważaj, żeby się nie przypalił!).
Wlej wódkę na patelnię, wymieszaj składniki i gotuj przez około minutę, aż alkohol odparuje.
Dodaj przecier pomidorowy, dopraw szczyptą soli, pieprzu i chilli. Gotuj na średnim ogniu przez 4-5 minut.
Wlej śmietankę i mieszaj, aż sos stanie się gładki i kremowy. jeżeli będzie zbyt gęsty, dolej odrobinę wody z gotowania makaronu.
Wrzuć na patelnię ugotowane penne i dokładnie wymieszaj z sosem.
Danie podawaj od razu, posypane startym grana padano i udekorowane świeżą bazylią.
Penne alla vodka Gigi Hadid. Nietuzinkowy przepis w wersji celebrytki
W 2020 roku, w samym środku lockdownu, kiedy większość z nas spędzała więcej czasu w domu, Gigi Hadid wrzuciła na swojego Instagrama przepis na penne alla vodka. W krótkim czasie danie stało się viralem. Internauci masowo odtwarzali jej wersję makaronu, a zdjęcia potrawy zalewały media społecznościowe.
Przepis Gigi nie zawierał alkoholu (modelka była wtedy w ciąży), było w nim natomiast więcej chilli, dużo czosnku, a także masło, które dodało sosowi jeszcze większej kremowości. o ile i ty nie chcesz dodawać wódki, możesz spokojnie zainspirować się tą wersją. Smakuje równie wyśmienicie!
Masz ochotę na penne alla vodka? Przepis ten świetnie sprawdzi się w chłodniejsze wieczory, które czekają nas przez kolejne kilka miesięcy. Mamy nadzieję, iż zachęciliśmy was do przygotowania tego dania.