Mól spożywczy lub kuchenny, czyli omacnica spichrzanka oraz mklik mączny to szkodnik żywności, mól ubraniowy, a więc m.in. mól włosienniczek i kożusznik, z kolei rujnuje odzież. Gdy znajdą optymalne warunki do namnażania i bytowania, potrafią rozprzestrzenić się błyskawicznie. Mole spożywcze (np. mklik) są większe (ok. 10-15 mm), brązowo-szare, mają charakterystyczne wzory na skrzydłach i lecą do światła. Mole odzieżowe są zdecydowanie mniejsze (ok. 7-8 mm), o jasnej jednolitej barwie (beżowej, słomkowej) i raczej unikają źródeł światła. Można je też odróżnić za sprawą miejsca ich żerowania: spożywcze zasadniczo skupiają się na kuchni i spiżarni, ubraniowe na szafach.
REKLAMA
Zobacz wideo Zapomniane zimowe ciastka, które przebiją choćby pierniczki!
Jak znaleźć gniazdo moli spożywczych i ubraniowych? Tu ich szukaj
Gdzie się ukrywają mole spożywcze? Szukaj ich tam, gdzie przechowujesz suche produkty, a więc w spiżarni, kuchennych szafkach, ale też narożnikach, szczelinach i pod lodówkami, czyli tam, gdzie mogły spaść resztki tych produktów. Przyciągają je w szczególności:
mąka,
ryż,
kasze,
płatki śniadaniowe, owsiane, otręby,
orzechy, suszone owoce, bakalie,
karma dla zwierząt,
przyprawy.
Zajrzyj do zakamarków, w głąb szafek, pod wyściółki półek, w ciepłe miejsca (np. pod lodówkę, obok niej). Gdy w pojemniku albo opakowaniu zauważysz larwy lub charakterystyczną pajęczynę, to znak, iż pojawiły się mole.
A co z molami ubraniowymi? Te skupiają się w garderobach i szafach, pawlaczach, choć bywa, iż atakują też piwnice i poddasza. Sprawdź zakamarki, szczeliny, dna szaf, miejsca za wiszącymi ubraniami, narożniki i spody szuflad. Nie zapomnij o miejscach z rzadko noszoną odzieżą: kufrach, skrytkach i pudłach z zimowymi płaszczami, kożuchami, skórzanymi płaszczami i akcesoriami, swetrami, kocami i pościelą. Mole mogą też zaatakować dywany i tapicerki.
Jak rozpoznać, iż zaatakowały twoje ubrania? Najczęściej po charakterystycznych dziurkach i przetarciach, w szczególności na wełnie, jedwabiu, kaszmirze. Często w szafach pojawia się charakterystyczny stęchły zapach. Zdarza się, iż w zakamarkach pojawiają się kokony lub delikatne nici.
Mól włosienniczekMól ubraniowy, Fot. Olaf Leillinger, CC BY-SA 2.5 , via Wikimedia Commons
Jak się pozbyć moli? Regularnie sprawdzaj szafy i kuchenne szafki
jeżeli znajdziesz ślady ich obecności (larwy, kokony, oprzędy przypominające pajęczyny w sypkich produktach, dorosłe motyle), natychmiast usuń skażone produkty lub wypierz i wyczyść zaatakowane tekstylia.
Mole ubraniowe: dokładnie wyczyść szafę, skrzynię lub miejsce, w którym je zauważysz wodą z octem. Zastosuj naturalne odstraszacze (lawenda, goździki, cedr) albo pułapki feromonowe. Odzież przechowuj w szczelnym zamknięciu i regularnie ją przeglądaj.
Mole spożywcze: wyrzuć zainfekowaną żywność, dokładnie umyj kuchenne szafki wodą z octem oraz pojemniki. Sypkie produkty przechowuj w szczelnie zamykanych pojemnikach. Stosuj odstraszacze zapachowe (liście laurowe, goździki, lawenda, szałwia) lub pułapki lepowe. Regularnie przeglądaj zawartość spiżarki i uważaj na produkty przynoszone ze sklepu.










