Wykład prof. Dumanowskiego

powiat.poznan.pl 3 dni temu

28 maja, o godz. 18.00 zapraszamy do Dworu Skrzynki na niezwykłą kulinarną opowieść o historii kuchni polskiej. Tematem wykładu będzie: „Zupa z piwa, skopowina i kartofle. Menu hrabiów Działyńskich i ich służby z 1874 roku”. Dzięki zachowanym w Bibliotece Kórnickiej menu i rachunkom możemy poznać kuchnię zarówno hrabiów Działyńskich, jak i ich służby i pracowników. Menu zawierają z jednej strony nazwy potraw i przedstawiają kompozycję całego posiłku, a z drugiej strony wyliczają składniki, ich ilość i ceny. Wszystko to zawsze z podziałem na dwa „stoły”: państwa i służby.

Razem z przepisami kulinarnymi z epoki pozwala nam to nie tylko na odtworzenie dawnych potraw, ale także na odkrycie kulinarnego kalendarza, opartego na poście, świętowaniu, sezonowości. Czy dzisiaj możemy posmakować takich potraw i poczuć się jak hrabiowie Działyńscy w XIX wieku? Czy takie potrawy smakowałyby nam dzisiaj? Czy jest to znana nam kuchnia wielkopolska, czy są tu już potrawy zapomniane, a może choćby egzotyczne i kosmopolityczne? Wstęp wolny, ale obowiązuje rezerwacja miejsc: [email protected] i tel. 533 115 181. Liczba miejsc ograniczona.

Jarosław Dumanowski to historyk, profesor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, badacz dziejów wyżywienia, dyrektor Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale nauk Historycznych UMK w Toruniu. Pomysłodawca i redaktor serii „Monumenta Poloniae Culinaria” (Polskie Zabytki Kulinarne) wydawanej przez Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. W jej ramach do tej pory ukazało się dziewięć tomów staropolskich książek kucharskich, traktatów dietetycznych i innych tekstów żywieniowych sprzed końca XVIII w. Jest autorem szeregu prac dotyczących historii jedzenia i literatury kulinarnej.

Jest popularyzatorem wiedzy o dawnej kuchni, organizatorem wydarzeń historyczno-kulinarnych, współpracuje z restauratorami, szefami kuchni, nauczycielami gastronomii, producentami żywności i organizatorami turystyki. Prowadzi blog o historii jedzenia, jest felietonistą pisma „Food Service”, a stare receptury sprzed wieków zamieszcza na fanpagu „Kuchnia staropolska” na Facebooku, ma także kanał na youtube „Kuchnia bardzo staropolska”. Prof. Dumanowski jest też współautorem scenariusza oraz prowadzącym w dokumentalnym serialu w TVP Historia pt. „Historia kuchni polskiej”.

Przygotował: Instytut Skrzynki

Idź do oryginalnego materiału