Wyjątkowa bagietka dla smakoszy, którzy nie znają granic – czy zdołasz ją przełknąć?

codojedzenia.pl 2 tygodni temu

Bagietka z bakłażanem, burrata, anchois, koktajlowymi pomidorami, kolendrą i bazylią to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca w sobie intensywne smaki warzyw i świeże aromaty ziół. jeżeli tylko raz spróbujecie tej wyjątkowej kompozycji składników, zapewniam, iż będziecie do niej często powracać. Ta bagietka gwarantuje niezapomniane doznania kulinarne. Polecam ją zarówno na lekki brunch, jak i elegancką przekąskę.

Chrupiąca bagietka z bakłażanem i burrata

W tym przepisie użyłam bagietki pszennej, upieczonej na zakwasie pszennym, ale możesz wybrać dowolne pieczywo, które akurat masz pod ręką, na przykład focaccię. Ja lubię bagietkę za jej miękkie wnętrze otoczone chrupiącą skórką. Dobra bagietka stanowi idealne podłoże dla tej wyjątkowej kanapki. Delikatnie podpieczona, dodaje nuty świeżo upieczonego chleba, nadając całości niepowtarzalny charakter.

Bakłażan i burrata – harmonia kontrastów

Ostatnio często przyrządzam dania z bakłażana. Bardzo lubię smak tego warzywa. Bakłażan doskonale komponuje się zarówno z mięsnym gulaszem, makaronem, jak i na kanapkach.

Bakłażan, poddany wcześniejszej obróbce termicznej, zyskuje delikatną konsystencję i głęboki, intensywny smak. Jego kremowa tekstura idealnie komponuje się z kremową burratą, tworząc subtelny kontrast pomiędzy gładkością serka a lekko pikantnym aromatem bakłażana. To połączenie smaków jest niesamowite. Bardzo lubię bakłażana i ser burrata, który niedawno odkryłam. Sama burrata w sobie jest raczej delikatna w smaku, ale dopiero w połączeniu z pomidorami, pikantnymi anchoisami i ziołowym sosem staje się po prostu wyjątkowa w smaku.

Na pewno znacie anchois z moich wcześniejszych przepisów, na przykład z przepisu na sałatkę Cezara. Te słone fileciki z sardynek podkreślają intensywność pozostałych składników w tej mega bagietce na brunch lub kolację. Nie zapomnijcie o pomidorach! Koktajlowe pomidory, soczyste i słodkie, dodają świeżości i lekkości temu daniu, równoważąc intensywne smaki anchois i bakłażana.

Kolendra i bazylia – aromatyczny akcent

Lubicie dodawać zioła do Waszych posiłków? Ja uwielbiam wszystkie zioła, a najbardziej kolendrę i pietruszkę. Chociaż w tym przepisie nie ma pietruszki, to jeżeli nie przepadacie za kolendrą, możecie z powodzeniem użyć pietruszki zamiast niej. Ja jednak postawiłam na kolendrę i bazylię, ponieważ ich intensywny aromat i świeżość nadają tej wyjątkowej kanapce niepowtarzalny charakter. Ich ziołowy posmak doskonale komponuje się z resztą składników, dodając głębi i kompleksowości smakowej kompozycji. O dziwo, oba te zioła tak cudownie ze sobą harmonizują. Wystarczy je zmiksować z dobrą oliwą i otartą skórką z cytryny i pyszny, zielony dressing jest gotowy do użycia.

Koniecznie wypróbujcie ten przepis! Ta bagietka z bakłażanem, burratą, anchois, koktajlowymi pomidorami, kolendrą i bazylią to doskonały wybór dla miłośników kulinarnych eksperymentów i wyjątkowych połączeń smakowych.

Bagietka z grillowanym bakłażanem, anchois i burrata

Drukuj
Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 30 min Czas gotowania: 15 min 15 min
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5 ( 1 Głosujący )

Składniki:

1 bagietka na zakwasie

1 bakłażan, około 400 g

4 dymki ze szczypiorkiem

1 mała puszka anchois, waga 30 g z zalewą

otarta skórka z jednej cytryny

1 kulka sera burrata

12 pomidorów koktajlowych cherry

mały pęczek kolendry

15 listków świeżej bazylii

4 łyżki oliwy

sól

Przygotowanie:

  1. Bakłażana pokroić na cienkie plastry, oprószyć solą i odstawić na durszlaku na 30 minut. Po tym czasie osuszyć bakłażana papierowym ręcznikiem, posmarować oliwą i grillować na rozgrzanym grillu.
  2. Bagietkę przekroić wzdłuż na pół. Skropić oliwą i włożyć do gorącego piekarnika (250ºC) na 2 minuty.
  3. Na dolnej części podpieczonej bagietki ułożyć plastry bakłażana, kawałki sera burrata i przepołowione pomidory.
  4. Pokroić w drobna kostkę anchois i wymieszać z pokrojoną dymką i łyżką oliwy. Rozłożyć równomiernie mieszankę na bagietce.
  5. Następnie zmiksować bazylię i kolendrę z oliwą, doprawić solą i otartą skórką z cytryny. Zrobić małe kleksy dressingu między resztą składników bagietki.
  6. Przykryć drugą połówką bagietki i przekroić na pół, tworząc dwie wypaśne kanapki. Smacznego!

Dodatkowe wskazówki

Zamiast grillować bakłażana można go usmażyć na patelni lub grillować na patelni grillowej. Ser burrata można zamienić na kremowy ser kozi lub feta.

Czy skorzystałeś już z tego przepisu?
Daj znać jak Ci poszło? Otaguj mnie na instagramie
Idź do oryginalnego materiału