Rolada z łososiem i szpinakiem to połączenie lekkich, a jednocześnie zdrowych składników. Szpinak dostarcza żelaza i witamin, a łosoś bogaty jest w kwasy omega-3. Razem tworzą danie, które zachwyca smakiem, wyglądem i wartościami odżywczymi. Rolada prezentuje się elegancko, dlatego świetnie sprawdzi się na świątecznym lub uroczystym stole.
REKLAMA
Zobacz wideo Lasagne z ricottą i szpinakiem według Matteo Brunettiego
Rolada z łososiem i szpinakiem. Składnki
Do przygotowania rolady z łososiem będą nam potrzebne:
300 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
4 jajka
2-3 łyżki mąki pszennej
1 ząbek czosnku
200 g kremowego serka śmietankowego (takiego, jak do smarowania kanapek)
200 g wędzonego łososia
sól
pieprz
Rolada ze szpinakiem i łososiem przepis krok po kroku
Na początku przygotowujemy bazę ze szpinaku. Szpinak podsmażamy na małym ogniu razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy woda całkowicie odparuje, odstawiamy do przestygnięcia. Do chłodnego szpinaku dodajemy żółtka i mąkę, a następnie dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą szpinakową.
Tak przygotowaną masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 15 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu zostawiamy do ostudzenia.
Na ostudzonym cieście rozsmarowujemy serek, a następnie równomiernie układamy plastry wędzonego łososia. Całość można posypać posiekanym koperkiem.
Czas na zwinięcie rolady. Zaczynając od krótszego boku, ostrożnie zwijamy ciasto szpinakowe. Całość owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę, aby dobrze się schłodziła i zespoliła.
Rolada szpinakowa z łososia. Jak podawać?
Rolada najlepiej smakuje na zimno. Pokrojona w plasterki świetnie sprawdzi się jako przystawka na stole. Można ją podać z lekkim sosem jogurtowym lub koperkowym. To danie zawsze robi wrażenie i smakuje wyśmienicie - goście na pewno będą zachwyceni!
Rolada szpinakowa z łososiem to proste w wykonaniu danie, które daje świetny efekt zarówno wizualny, jak i smakowy. Idealnie nadaje się nie tylko jako przystawka, ale także jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Można też poeksperymentować, dodając do niej np. suszone pomidory, kapary czy paprykę. Sprawdź, która wersja najbardziej przypadnie ci do gustu!












