Greckie souvlaki - potrawa, która zachwyci twoje podniebienie
Souvlaki to jedno z najpopularniejszych dań kuchni greckiej. Według niektórych przesłanek jego początki sięgają choćby XVII wieku p.n.e., a wskazują na to naczynia znalezione na wyspie Santorini. W tradycyjnej wersji danie to przygotowywane jest poprzez marynowanie mięsa, a następnie pieczenie go na grillu lub ruszcie.
REKLAMA
Zobacz wideo Souvlaki z sosem tzatziki - greckie wakacje na talerzu
Do przygotowania potrawy wykorzystuje się przeważnie mięso wieprzowe. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby nieco odchudzić tę grecką potrawę i w domowych warunkach przygotować souvlaki z kurczaka. I taką właśnie propozycję przedstawimy wam w naszym przepisie.
Greckie souvlaki z kurczaka - czego będziemy potrzebować?
Do przygotowania souvlaki z kurczaka potrzebujemy:
900 gramów filetów z piersi kurczaka
5 łyżek soku z cytryny
4 łyżki czerwonego octu winnego
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
2 łyżki posiekanych liści świeżego oregano
4 ząbki czosnku
Do przygotowania sosu tzatziki będziemy potrzebować:
1 ogórka zielonego
1 ząbka czosnku
0,5 łyżeczki soli
1 szklanki jogurtu greckiego
1 łyżki posiekanego koperku
Natomiast do przygotowania sałatki greckiej potrzebne nam będą:
6 pomidorów średniej wielkości
2 czerwonych cebul
1 ogórka
3/4 szklanki oliwek Kalamata
150 gramów pokruszonej fety
2 łyżek oliwy z oliwek
1/4 szklanki posiekanych liści natki pietruszki
6 pit pszennych (lub innego rodzaju)
Souvlaki przepis - sposób przygotowania
Na początku zajmiemy się przygotowaniem mięsa. Filet z piersi kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę wielkości około 1,5 x 1,5 cm, a następnie umieszczamy w misce. W osobnej misce mieszamy składniki na marynatę - sok z cytryny, oliwę z oliwek, ocet, oregano, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Składniki marynaty dokładnie mieszamy, a następnie połowę przelewamy do miski z kawałkami kurczaka. Marynatę rozprowadzamy tak, aby dokładnie pokryła kawałki mięsa. Miskę z kurczakiem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Co jakiś czas możemy ponownie wymieszać mięso z marynatą.
Kiedy kurczak się marynuje, my możemy przygotować pozostałe części naszej potrawy. Ogórki kroimy w drobną kostkę, a następnie umieszczamy na sitku i posypujemy solą. W taki sposób pozbędziemy się nadmiaru wody. Ogórki powinny odsączać się przez około 30 minut. Po tym czasie możemy je jeszcze osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie przekładamy je do miski i mieszamy z jogurtem, koperkiem oraz przeciśniętym przez prasę czosnkiem. Całość możemy doprawić solą do smaku. Nasz sos wkładamy do lodówki.
Teraz możemy także przygotować sałatkę grecką. Oliwę mieszamy z pozostałą częścią marynaty do kurczaka. Pomidory kroimy w ćwiartki, cebulę w plastry, a ogórka w kostkę. Warzywa mieszamy, dodajemy oliwki, pokruszony ser feta i rozdrobnioną pietruszkę. Całość polewamy dressingiem i doprawiamy solą i pieprzem.
Przepyszna pita i souvlaki z kurczaka - idealny duet
Teraz czas na przygotowanie szaszłyków. Kawałki kurczaka nabijamy na patyczki do szaszłyków. Potrzebne nam będzie od 8 do 12 patyczków. Tak przygotowane szaszłyki grillujemy na patelni grillowej (na małym ogniu) lub na grillu elektrycznym. Grillujemy, obracając szaszłyki do czasu, aż kawałki kurczaka będą dobrze zarumienione. Pod koniec grillujemy także pity.
Kawałki kurczaka zdejmujemy z patyczków. Na połowie pity układamy kawałki kurczaka, sałatkę i całość polewamy sosem tzatziki. Pity składamy na pół i gotowe. Smacznego!