Obieranie jajek na twardo może być nie lada wyzwaniem, szczególnie wtedy, gdy zależy nam na nieskazitelnie gładkiej, bez żadnych uszczerbków powierzchni białka. Co zatem zrobić, aby stało się to dziecinnie proste, a nasza potrawa wyglądała wyśmienicie? Oto kilka sprawdzonych metod.
REKLAMA
Zobacz wideo TikTokowe triki z użyciem widelca. Przydadzą ci się każdego dnia!
Dlaczego nie mogę zdjąć skorupki z jajka na twardo? Z tego powodu nie odchodzi prawidłowo
Gotowane jajka kurze możemy przygotować na wiele różnych sposobów, czy to robiąc z nich pastę jajeczną, czy też dodając je do sałatki jarzynowej. W każdej z tych propozycji kulinarnych nie trzeba jednak dbać o piękny wygląd, ponieważ i tak znikną w potrawie. Sytuacja wygląda zupełnie inaczej, gdy chcemy podać jajka na półmisku lub zrobić je w wersji faszerowanej, a skorupki nie obierają się gładko. Jednym z czynników, dlaczego tak się dzieje, może być fakt, iż jajka są po prostu bardzo świeże. Powodem tego może być ich kwasowość. Gdy pH wynosi siedem, oznacza to naturalne środowisko, ale poniżej tej liczby, jest bardziej kwasowe. Powyżej z kolei, mówimy o pH zasadowym. Świeże jajka, takie do trzech dni, mają zdecydowanie niższe pH, w związku z tym są bardziej kwasowe. Im wyższa zasadowość, tym jajko jest starsze. Podczas gotowania świeżych jajek, keratyna (która znajduje się w błonce, zaraz pod skorupką), wiąże się z białkiem, co skutkuje tym, iż ciężko jest je później od siebie oddzielić. Gdy kupujemy jajka w sklepie, mają one około ośmiu dni, więc ich zasadowość jest większa, keratyna słabiej się wiąże i o wiele łatwiej oddziela nam się wtedy jajka od skorupki.
Jak obrać jajko ze skorupki? Zobacz, co zrobić, żeby skorupka odchodziła od jajka szybciej
Jest kilka sposobów na łatwe obieranie jajek ze skorupki. Jednym z nich jest dodanie do średniej wielkości garnka z wodą, w którym będziemy gotować jajka, pół łyżeczki sody oczyszczonej. Gdy się ugotują, musimy zalać je zimną wodą, a następnie lekko poobijać o ścianki naczynia, aż skorupka popęka. Następnie zostawiamy jajka jeszcze na chwilę w wodzie. Dzięki tej metodzie całość łatwo się obierze. Możemy także wrzucić jajko do słoika lub szklanki i zalać naczynie zimną wodą do połowy wysokości. Energicznie potrząsając naczyniem, sprawimy, iż skorupka pęknie i dzięki wodzie łatwo się oddzieli. Jajka możemy także gotować w wodzie z dodatkiem soli, octu lub soku z cytryny. Każdy z tych składników ułatwi nam bezproblemowe usuwanie skorupek. jeżeli nie mamy pod ręką tych składników, innym ciekawym pomysłem będzie dodanie do garnka, przed rozpoczęciem gotowania jajek, pół szklanki wody gazowanej. Dwutlenek węgla znajdujący się w wodzie sprawi, iż skorupka będzie łatwiejsza do usunięcia. Warto pamiętać o tych sposobach kolejnym razem, gdy będziemy musieli przygotować jajka na twardo.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.