To warzywo często ląduje w rosole, a bardzo rzadko w solance. A szkoda! Kiedy raz spróbujesz takiej kiszonki, prawdopodobnie stwierdzisz, iż bije ona na głowę ogórki czy kapustę. Ten przysmak po prostu musisz poznać.
W kwestii kiszonek Polacy coraz częściej lubią schodzić z utartych ścieżek i eksperymentować z nowymi warzywami. To bardzo zdrowe podejście, ponieważ takie produkty spożywcze charakteryzują się nie tylko genialnym smakiem, ale i rewelacyjnymi właściwościami prozdrowotnymi. Takie doświadczenia kuchenne warto więc robić — podziękuje ci za nie zarówno organizm, jak i kubki smakowe.
Kiszenie przeróżnych warzyw i owoców to też popularna metoda w Kraju Kwitnącej Wiśni. Japończycy chwalą się swoim „tsukemono”, a Polacy ewidentnie mają ochotę im dorównać. To dlatego pojawiają się u nas coraz ciekawsze przepisy. Istnieje jednak duże prawdopodobieństwo, iż podczas gdy słyszałeś już o kiszonych pomidorach, cytrynach, burakach czy rzodkiewkach, to nie przyszło ci nigdy do głowy, żeby zastosować tę metodę konserwacji do… pora.
Kiszony por, hit tego lata – Pyszności; foto: Canva
Nie daj się zwieść pierwszej myśli, która mogła cię teraz nawiedzić. Kiszony por to prawdziwy smakołyk, który posmakuje nie tylko fanom kiszonek. Doskonale sprawdza się w sałatkach, ale również jako dodatek do dań z grilla. Jego smak jest nie do opisania, dlatego musisz po prostu zakasać rękawy i wcielić poniższy przepis w życie.
Kiszony por
Składniki:
- 1 młody por,
- 1 liść laurowy,
- kilka ziaren pieprzu,
- kilka ziaren gorczycy,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- 1 litr wody,
- 1 łyżka soli.
Sposób przygotowania:
- Pora pozbaw zewnętrznych, grubych liści. Teraz musisz go dokładnie umyć, bo w środku może czyhać sporo piasku.
- Umytego pora pokrój w plastry. Słoik umyj i wyparz — to podstawa udanej kiszonki.
- Czas na przygotowanie solanki. Zastosuj proporcję: 1 litr wody na 1 łyżkę soli. Zagotuj i odłóż do ostudzenia.
- Do czystego słoika włóż teraz pociętego pora, listek laurowy, pieprz, ziele angielskie i gorczycę. Całość zalej ostudzoną solanką.
- Słoik mocno zakręć i odstaw do fermentacji. Kiszony por będzie gotowy już za trzy dni. Smacznego!