w tej chwili wiele mówi się o jakości powietrza oraz zawartych w nim szkodliwych substancjach. W efekcie coraz popularniejsze stają się też naturalne metody oczyszczania powietrza w pomieszczeniach. Choć wiele osób wciąż stawia na profesjonalny sprzęt i drogie filtry, zdaniem naukowców taki zakup nie musi być konieczny. Wystarczy garnek, trochę wody i skórka pomarańczy.
REKLAMA
Zobacz wideo Tym różni się nauka w Stanach od nauki w Polsce. "Nie siedzą w sali"
Najlepszy oczyszczacz powietrza. Można wspomóc się naturą
Jak czytamy w "Journal of Food Chemistry & Nanotechnology", skórka pomarańczy, choć zwykle jest traktowana jako odpad, to źródło cennych związków. Zawarte w niej substancje wykazują silne adekwatności przeciwutleniające, co oznacza, iż mogą neutralizować wolne rodniki i chronić komórki przed stresem oksydacyjnym. Jak zatem wykorzystać jej niezwykłe adekwatności? Naukowcy ustalili, iż gotowanie świeżej skórki zdjętej z pomarańczy uwalnia do atmosfery mieszankę antyoksydantów, które zwalczają zanieczyszczenia i poprawiają jakość powietrza w zamkniętym pomieszczeniu. Korzystne związki są "aerozolizowane" i przenoszone przez parę, która wydobywa się z garnka podczas gotowania. Proces ten przekształca garnek z gotującą się wodą w naturalny dyfuzor czynników oczyszczających powietrze. Niestety ta metoda nie jest w stanie zwalczyć wszystkich zanieczyszczeń. Choć dobrze radzi sobie z gazami reaktywnymi, w tym z ozonem i tlenkami azotu, nie jest w stanie usunąć cząstek stałych.
Skórka pomarańczy kontra zanieczyszczone powietrze. Jak ją gotować?
Mimo iż sam owoc od wieków ceniony jest za dużą zawartość witaminy C oraz smak, kilka osób skupia się na tym, co do zaoferowania ma jego zewnętrzna warstwa ochronna. Nowe badania laboratoryjne wskazują zaś na wysoką skuteczność tej naturalnej metody oczyszczania powietrza. Ustalono również, iż skórka pomarańczy ma duży potencjał jako naturalne źródło przeciwutleniaczy, które mogą wspierać zdrowie na różne sposoby. Ponadto podczas jej gotowania w pomieszczeniu roznosi się przyjemny zapach. Należy jednak zachować umiar. Naukowcy zalecają gotowanie na wolnym ogniu i ostrzegają, by nie zostawiać garnka bez nadzoru. Dodatkowo zalecane jest regularne wietrzenie pomieszczenia i dokładne mycie skórki.
Aby stworzyć swój własny "dyfuzor", należy wlać do garnka wodę i dodać skórkę z dwóch lub trzech pomarańczy. Następnie trzeba doprowadzić do delikatnego wrzenia, obniżyć ogień i gotować skórki przez około 20-40 minut, regularnie uzupełniając wodę. Do środka można dodać też przyprawy, takie jak goździki, cynamon czy liść laurowy, które nie tylko wzbogacą zapach, ale także zwiększą zawartość niektórych związków. Metodę należy testować wyłącznie przy dobrej wentylacji.
Zobacz też: 560 bogaczy w jednym miejscu. Polskie miasto stało się "zagłębiem milionerów"
Źródła: foodchemistryjournal.com, benricks.co.uk
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.












