Włóż do chlebaka. Kromki będą miękkie jak chmurka choćby po kilku dniach

g.pl 1 tydzień temu
Świeży chleb to przyjemność, którą niestety możemy cieszyć się tylko przez bardzo krótki czas. Niektóre wypieki tracą walory smakowe już kolejnego dnia po zakupie. Często jest to spowodowane nieprawidłowym przechowywaniem bochenka. Zobacz, co zrobić, aby pieczywo dłużej zachwycało nas swoją mięciutką, a zarazem chrupką konsystencją.
Chleb to podstawowy produkt spożywczy, który znajdziemy w każdym domu. Po przyniesieniu bochenka ze sklepu staramy się, aby jak najdłużej zachował świeżość. Niestety nie zawsze nam się to udaje. Powodem może być nieprawidłowe przechowywanie pieczywa. Wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad. Dzięki nim poranne kromeczki zawsze będą mięciutkie.


REKLAMA


Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży


Przechowywanie chleba w kuchni wcale nie jest takie proste. Wystrzegaj się tych błędów
Ze względu na swój skład chleb wymaga odpowiednich warunków przechowywania, by dłużej zachował świeżość. Aż 80 proc. wypieku stanowi skrobia, która przechodzi przez proces retrogradacji. To właśnie w ten sposób pieczywo zaczyna tracić sprężystość i staje się suche.
Zobacz też: Tak uratujesz sflaczałą marchew. Zrób to, a po 2 godzinach będzie jak prosto ze sklepu
Podstawową zasadą przechowywania chleba jest umieszczanie go w przewiewnym pojemniku. Wiele osób korzysta w tym celu z chlebaków. Najlepiej, jeżeli są wykonane z drewna lub innego naturalnego materiału. Staraj się unikać plastikowych pojemników. Pieczywo dłużej zachowa świeżość, o ile będziemy trzymać je w temperaturze 18-20 stopni Celsjusza. Wkładanie bochenka do lodówki to jeden z najgorszych pomysłów, jaki może nam przyjść do głowy. W ten sposób przyśpieszamy proces wysychania wypieku. Staraj się również ochronić go przed wilgocią. W tym celu można zastosować prosty trik, który ostatnio podpowiedziała mi znajoma.


Jak przechowywać chleb, żeby długo był świeży? Zapewnij mu odpowiednie towarzystwo
Oprócz wysychania chleb jest podatny również na czerstwienie. Przyczyną tego zjawiska w głównej mierze jest nadmierna wilgoć panująca w kuchni. Na szczęście istnieje prosty sposób, by ją ograniczyć. Wystarczy, iż do chlebaka włożysz dwie kostki cukru. Słodzik zaabsorbuje mokre powietrze, w związku z czym pieczywo nie będzie narażone na jego działanie w tak dużym stopniu, jak wcześniej. Co więcej, dzięki tej metodzie minimalizujemy też ryzyko pleśnienia bochenka. Żeby ten trik mógł stale przynosić efekty, musisz pamiętać o wymienianiu kostek co 2 dni. Ważne jest również zachowanie czystości w chlebaku. Raz w tygodniu usuń okruchy z pojemnika i przewietrz go, wcześniej wyjmując z niego jedzenie.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału