Włoskie gnocchi na obiad. Sprawdź tradycyjny przepis z ziemniaków. Sposób na oryginalne kluski z sosem

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: materiały prasowe Wydawnictwa Znak


Na całym świecie ziemniaki są podstawowym warzywem wykorzystywanym w kuchni. Poza smażeniem i pieczeniem najczęściej są gotowane. Włosi robią z ziemniaków gnocchi di patate i podają je z sosem. Zobacz, jak zrobić domowe gnocchi. Przepis pochodzi z książki „Italia na talerzu” Francois-Regis Gaudry Wydawnictwa Znak.

Gnocchi – wymowa włoskiego słowa

Gnocchi często stanowią problem w wymowie dla nie – Włochów. Warto pamiętać, iż litera „g” na początku słowa jest niema. Cały wyraz powinien brzmieć jako „nioki”, wymówione z lekkością i włoskim akcentem na literze „k”. Włosi podkreślają, iż wymowa zamerykanizowana jako „noczi” jest dla niemal obraźliwa.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć przepis krok po kroku

Zobacz galerię(12 zdjęć)

Gnocchi di patate – przepis na włoskie danie

Liczba porcji: dla 4 – 6 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 kg mączystych ziemniaków (roseval, bintje; aster, bzura… - odmiany, które nadają się do polskich kopytek, będą też dobre do gnocchi),
  • 1 jajko,
  • około 250 g mąki + odrobina do oprószenia stolnicy,
  • sól.

Zobacz także: Przepis na lasagne ze szpinakiem

Jak zrobić gnocchi?

  1. Ugotuj ziemniaki w mundurkach w wodzie (wrzuć do zimnej osolonej wody) lub na parze – wchłoną wtedy mniej płynu. Obierz ziemniaki i jeszcze ciepłe rozgnieć na stolnicy lekko oprószonej mąką. Pozostaw do ostygnięcia. Wysyp mąkę dookoła.
  2. Za pomocą widelca uformuj zagłębienie, wbij jajko i wymieszaj.
  3. Łącz stopniowo z mąką. Im bardziej mączyste ziemniaki, tym mniej potrzeba będzie mąki. Posól i delikatnie wyrób ciasto dłońmi, aż będzie jednolite.
  4. Uformuj kulę.
  5. Odkrawaj kawałki ciasta i formuj wałeczki o średnicy 2 cm. Krój na segmenty o długości 1 cm.
  6. Roluj gnocchi na rigagnocchi lub na zębach widelca.
  7. Wrzuć gnocchi do garnka z gotującą się osoloną wodą.
  8. Kiedy wypłyną na powierzchnię, odsącz łyżką cedzakową i natychmiast podawaj z kawałeczkiem masła lub wybranym sosem.

W naszej galerii możecie zobaczyć sposób przygotowania gnocchi krok po kroku

Gnocchi – włoskie przysłowia

W książce „Italia na talerzu” Francois-Regis Gaudry wraz z przyjaciółmi zebrał ciekawostki związane z kuchnią włoską. Z publikacji dowiadujemy się, iż gnocchi ma szczególne miejsce we włoskiej kulturze i w języku. Pojawia się choćby w kilku przysłowiach.

  • Ridi, ridi, che la mamma ha fatto gli gnocchi!, czyli „Śmiej się, śmiej, mama zrobiła gnocchi!” – wyrażenie używane, gdy dziecko bez powodu wybuchnie śmiechem, jakoby gnocchi było źródłem szczęścia.
  • Giovedì gnocchi!, czyli „W czwartek gnocchi!” – piątek był dniem postnym według kalendarza religijnego. W czwartek trzeba było najeść się do syta np.: zajadając porcję gnocchi.

Zobacz także: Przepis na kopytka z dyni

Rigagnocchi – jak formować?

We włoskich domach tradycyjnie do robienia gnocchi wykorzystuje się wyżłobioną drewnianą deskę, która służy do nadawania kształtu. Dosłownie rigagnocchi oznacza kreska-gnocchi. Dzięki żłobieniom w cieście gnocchi wchłaniają więcej sosu.

Idź do oryginalnego materiału