Sos Bolognese to klasyk kuchni włoskiej, który nigdy się nam nie nudzi. Aromatyczny, pełen głębi smaku i niezwykle uniwersalny. Doskonale sprawdza się nie tylko z tradycyjnym spaghetti, ale także w wielu innych odsłonach. U mnie sos bolognese często pojawia się w różnych wariacjach, w zależności od nastroju i składników, które akurat mam pod ręką. Szczególnie lubię go w towarzystwie linguine, domowego pesto i kremowej burraty. To połączenie to „włoszczyzna” w najlepszym wydaniu!

Włoski sos Bolognese – szybki pomysł na pyszny obiad
Na sos Bolognese zawsze mam ochotę. Aromatyczny, pełen smaku i bardzo prosty w przygotowaniu. W kilka chwil można wyczarować obiad, który pachnie jak we włoskiej trattorii.
Uwielbiam ten włoski sos za jego uniwersalność. Pasuje praktycznie do każdego rodzaju makaronu, spaghetti, tagliatelle, linguine, a choćby penne. Wystarczy kilka podstawowych składników jak mielone mięso, pomidory, cebula, czosnek i odrobina ziół. Proste, a jakie pyszne!

Kiedy nie mam czasu w długie gotowanie, wybieram właśnie sos Bolognese. To jest mój przepis na szybki obiad. W międzyczasie gotuję makaron, a sos powoli pyrka w żeliwnym garnku. Cała kuchnia wypełnia się zapachem oregano i domowego pesto. To takie domowe komfortowe jedzenie, idealny po długim dniu.
Twój dom, Twój obiad, Twoje Bolognese – po prostu pysznie!
Sos można łatwo urozmaicić. Czasem dodaję odrobinę czerwonego wina, marchewkę lub seler. To był mój wybór w tym przepisie. A kiedy mam ochotę na coś wyjątkowego, łączę sos Bolognese z linguine, domowym pesto i kremową burratą. Prosty obiad, a wygląda tak, iż chce go się jeść samymi oczami.
Jeśli szukasz pomysłu na szybki obiad z makaronem, ten przepis na sos Bolognese będzie strzałem w dziesiątkę. Mało pracy, dużo smaku i zawsze efekt wow przy stole. A jeżeli coś zostanie, zapakuj do pojemnika. Jutro w pracy zjesz pyszny, domowy obiad.

600 g mielonego mięsa, wieprzowo-wołowego 100 g pancetta 1 duża cebula 5 ząbków czosnku 1 duża marchewka 100 g selera korzeniowego 2 czubate łyżki przecieru pomidorowego 2 x 400 g krojonych pomidorów 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka suszonego oregano 2 łyżeczki czarnego pieprzu 2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku 1 łyżeczka białego pieprzu 300 g linguine, waga sucha domowe pesto, tutaj przepis 2 kulki burraty
Sos Bolognese
Drukuj
Składniki:
Do podania
Przygotowanie:











