Włoski sos Bolognese do makaronu – szybki pomysł na obiad

codojedzenia.pl 1 tydzień temu

Sos Bolognese to klasyk kuchni włoskiej, który nigdy się nam nie nudzi. Aromatyczny, pełen głębi smaku i niezwykle uniwersalny. Doskonale sprawdza się nie tylko z tradycyjnym spaghetti, ale także w wielu innych odsłonach. U mnie sos bolognese często pojawia się w różnych wariacjach, w zależności od nastroju i składników, które akurat mam pod ręką. Szczególnie lubię go w towarzystwie linguine, domowego pesto i kremowej burraty. To połączenie to „włoszczyzna” w najlepszym wydaniu!

Włoski sos Bolognese – szybki pomysł na pyszny obiad

Na sos Bolognese zawsze mam ochotę. Aromatyczny, pełen smaku i bardzo prosty w przygotowaniu. W kilka chwil można wyczarować obiad, który pachnie jak we włoskiej trattorii.

Uwielbiam ten włoski sos za jego uniwersalność. Pasuje praktycznie do każdego rodzaju makaronu, spaghetti, tagliatelle, linguine, a choćby penne. Wystarczy kilka podstawowych składników jak mielone mięso, pomidory, cebula, czosnek i odrobina ziół. Proste, a jakie pyszne!

Kiedy nie mam czasu w długie gotowanie, wybieram właśnie sos Bolognese. To jest mój przepis na szybki obiad. W międzyczasie gotuję makaron, a sos powoli pyrka w żeliwnym garnku. Cała kuchnia wypełnia się zapachem oregano i domowego pesto. To takie domowe komfortowe jedzenie, idealny po długim dniu.

Twój dom, Twój obiad, Twoje Bolognese – po prostu pysznie!

Sos można łatwo urozmaicić. Czasem dodaję odrobinę czerwonego wina, marchewkę lub seler. To był mój wybór w tym przepisie. A kiedy mam ochotę na coś wyjątkowego, łączę sos Bolognese z linguine, domowym pesto i kremową burratą. Prosty obiad, a wygląda tak, iż chce go się jeść samymi oczami.

Jeśli szukasz pomysłu na szybki obiad z makaronem, ten przepis na sos Bolognese będzie strzałem w dziesiątkę. Mało pracy, dużo smaku i zawsze efekt wow przy stole. A jeżeli coś zostanie, zapakuj do pojemnika. Jutro w pracy zjesz pyszny, domowy obiad.

Sos Bolognese

Drukuj
Ilość porcji: 8 Czas przygotowania: 15 min Czas gotowania: 30 min 30 min
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5 ( 1 Głosujący )

Składniki:

600 g mielonego mięsa, wieprzowo-wołowego

100 g pancetta

1 duża cebula

5 ząbków czosnku

1 duża marchewka

100 g selera korzeniowego

2 czubate łyżki przecieru pomidorowego

2 x 400 g krojonych pomidorów

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka suszonego oregano

2 łyżeczki czarnego pieprzu

2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku

1 łyżeczka białego pieprzu

Do podania

300 g linguine, waga sucha

domowe pesto, tutaj przepis

2 kulki burraty

Przygotowanie:

  1. Pancettę pokroić w drobną kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę i seler obrać, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub bardzo drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  2. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać pancettę i podsmażać, aż wytopi się tłuszcz i boczek lekko się zarumieni.
  3. Dodać warzywa i smażyć kilka minut, aż zmiękną i zaczną się delikatnie karmelizować.
  4. Dodać mielone mięso i smażyć, aż całkowicie się zrumieni. W trakcie dokładnie rozdrabniać je łyżką, aby nie powstały duże kawałki.
  5. Dodać przecier pomidorowy, wymieszać i smażyć jeszcze przez minutę, by nabrał głębszego smaku.
  6. Wlać pomidory z puszki, dodać oregano, paprykę, czarny i biały pieprz. Wymieszać całość i gotować na małym ogniu przez około 30 minut, aż sos zgęstnieje. Od czasu do czasu zamieszać.
  7. W międzyczasie ugotować makaron linguine al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  8. Gotowy sos Bolognese podawać z linguine, odrobiną domowego pesto i kawałkami kremowej burraty. Smacznego!
Czy skorzystałeś już z tego przepisu?
Daj znać jak Ci poszło? Otaguj mnie na instagramie

Idź do oryginalnego materiału