Witam w "Weekendowej Cukierence" Ju偶 za chwilk臋, ju偶 za momencik b臋dziemy si臋 cieszy膰 smakiem naszych polskich truskawek. Wsp贸lnie z m臋偶em wsadzili艣my na jesieni nasze pierwsze 100 krzaczk贸w truskawek wi臋c w tym roku zjemy nasze w艂asne <3 A ju偶 s膮 zielone. Wi臋c jak ju偶 b臋dziecie mie膰 truskawki to koniecznie przygotujcie m贸j dzisiejszy deser. Jest rewelacyjny, pyszny, kremowy, delikatny, ob艂edny! M贸j synek zjad艂 od razu p贸艂torej porcji. M贸j m膮偶, kt贸ry jest do艣膰 pow艣ci膮gliwy w opiniach, zachwyci艂 si臋 kilka razy nad jego konsystencj膮 i smakiem, a ja nie mog艂am przesta膰 oblizywa膰 miski po przygotowaniu deseru.

W艂oski deser z truskawkami (crema di fragola)
Crema di fragola to po艂膮czenie pysznego jajecznego kremu z mascarpone i 艣mietank膮. To tak jakby je艣膰 uszlachetniony kogel mogel w po艂膮czeniu z tiramisu. Co艣 pysznego, naprawd臋! Krem przygotowa艂am z truskawkami, ale super sprawdz膮 si臋 tutaj tak偶e maliny. Owoce mo偶na wymieni膰 r贸wnie偶 na czekolad臋. Wierzch deseru mo偶na r贸wnie偶 posypa膰 pokruszonym biszkoptem (przed podaniem) lub dodatkowo poda膰 biszkopty obok.
Wi臋cej przepis贸w na desery z truskawkami
- Serniczki z truskawkami
- Deser budyniowy z truskawkami
- Proste tiramisu z truskawkami
- Ciastka francuskie z truskawkami

W艂oski deser z truskawkami (crema di fragola)
Przepyszny, kremowy, wprost rozp艂ywa si臋 w ustach
W艂oski deser z truskawkami (crema di fragola)
Sk艂adniki (5 porcji):
- 250g truskawek,
- 3 jajka r.M,
- 50g cukru,
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- 250g serka mascarpone,
- 150g 艣mietany krem贸wki 36%,
- 1 艂y偶ka kakao,
- DODATKOWO:
- truskawki do dekoracji

Crema di fragola - sk艂adniki
Przygotowanie:
Truskawki p艂uczemy, usuwamy szypu艂k臋 i osuszamy. Nast臋pnie kroimy je w kostk臋. Rozdzielamy pomi臋dzy 5 szklanek.
Do przygotowania deseru u偶y艂am szklanek o pojemno艣ci 230ml.

Crema di fragola - przygotowanie
Jajka wbijamy do szklanej miski. Dodajemy cukier i cukier wanilinowy. W garnku zagotowujemy wod臋. Misk臋 umieszczamy na garnku tak, aby dno miski nie dotyka艂o lustra wody. Woda powinna tylko delikatnie bulgota膰. Jajka ubijamy na parze przez kilka minut a偶 zrobi膮 si臋 puszyste i ja艣niejsze, a cukier si臋 rozpu艣ci i nie b臋dzie wyczuwalny przy rozcieraniu mi臋dzy palcami. Mo偶na zmierzy膰 temperatur臋 ubijanych jajek termometrem. Powinna osi膮gn膮膰 80 stopni. Misk臋 z jajkami zdejmujemy z garnka. Studzimy i nast臋pnie chowamy do lod贸wki do sch艂odzenia.
*Poniewa偶 jajka podgrzewamy do temperatury 80 stopni to deser mo偶na bezpiecznie zje艣膰 mimo u偶ycia 艣wie偶ych jajek.

Crema di fragola - przygotowanie
Do sch艂odzonej masy jajecznej dodajemy po 艂y偶ce mascarpone i mieszamy lub miksujemy na ma艂ych obrotach do po艂膮czenia. 艢mietan臋 krem贸wk臋 ubijamy na sztywno i mieszamy szpatu艂k膮 z pozosta艂ymi sk艂adnikami. Krem rozk艂adamy pomi臋dzy 5 szklaneczek. Chowamy do lod贸wki na minimum 2 godziny do sch艂odzenia. Przed podaniem posypujemy kakao.
Smacznego!

crema di fragola