Włoska wyprawa ze Stanleyem Tuccim i National Geographic

satinfo24.pl 20 godzin temu

Tej wiosny National Geographic zaprasza na smakowitą podróż do Włoch. Już 25 maja premierę będzie miała nowa dokumentalna seria „Tucci we Włoszech”. Przewodnikiem widzów po najpiękniejszych zakątkach Italii będzie znany i lubiany amerykański aktor Stanley Tucci, który o kuchni włoskiej potrafi opowiadać jak nikt inny! Nie oglądajcie tego programu z pustym żołądkiem — ta seria z pewnością zaostrzy apetyt na pyszne jedzenie i podróże.

W swoim najnowszym programie Tucci wyrusza w niezwykłą kulinarną podróż, by zgłębić związek między jedzeniem, regionem a jego mieszkańcami. To osobista wyprawa po kraju, który darzy ogromną sympatią. „Tucci we Włoszech” to nie tylko seria podróżnicza, ale również opowieść o włoskich tradycjach kulinarnych, które widzowie będą mogli odkrywać wspólnie z prowadzącym. W kolejnych odcinkach Tucci spotyka lokalnych mieszkańców, szefów kuchni i rzemieślników, odkrywając ukryte skarby i nieznane historie. Wszystko doprawione błyskotliwością i poczuciem humoru, z którego słynie aktor.

Seria składa się z pięciu tematycznych odcinków – każda to podróż w inny region:

  • Toskania (premiera: niedziela, 25 maja, godz. 12:00) – Stanley odkrywa lokalne śniadaniowe przysmaki, poznaje zwyczaje toskańskich kowbojów i uczestniczy w słynnym festynie Palio w Sienie.
  • Lombardia (premiera: niedziela, 1 czerwca, godz. 12:05) – Aktor odwiedza „kosmiczne” gospodarstwo, degustuje dania na stacji paliw i poznaje jeden z najdroższych składników kuchni włoskiej.
  • Trydent – Górna Adyga (premiera: niedziela, 8 czerwca, godz. 12:00) – Tucci je zupę z siana, zjeżdża na nartach, bierze udział w święcie dirndl, delektuje się polentą i łowi ryby na muchę.
  • Abruzja (premiera: niedziela, 15 czerwca, godz. 12:00) – Aktor przygotowuje baraninę na tradycyjnym grillu, próbuje obiadu z francuskim akcentem i odkrywa pochodzenie słynnych konfetti.
  • Lacjum (premiera: niedziela, 22 czerwca, godz. 12:00) – Stanley kosztuje rzymskiej pizzy, porchetty z Aricci, rustykalnej zupy rybnej i wiosennej jagnięciny — potraw o wspólnej kulinarnej duszy.

Stanley Tucci to nominowany do Oscara® aktor, reżyser, scenarzysta i producent, który wystąpił w ponad 100 filmach, serialach i spektaklach teatralnych. W ostatnich latach zagrał m.in. w serialu szpiegowskim Citade” oraz w filmie The Electric State”. Widzowie znają go także z takich tytułów jak: Igrzyska śmierci”, Spotlight”, The King’s Man: Pierwsza misja”, „Julie i Julia”, Supernova” czy kultowy Diabeł ubiera się u Prady”. Jego aktorska wszechstronność została doceniona również na małym ekranie, gdzie zdobył kilka nominacji do nagrody Emmy, m.in. za role w serialach Morderstwo”, „Konflikt” i Ostry dyżur”.

foto, źródło. Disney+

Idź do oryginalnego materiału