Włoska przyjemność, czyli panna cotta ze świeżymi owocami. Deser lekki jak chmurka [PRZEPIS]

g.pl 1 dzień temu
Panna cotta to włoski deser, który idealnie sprawdza się podczas upałów. Najlepiej smakuje w wersji domowej, przygotowany z naturalnych składników i świeżych owoców. Jak zrobić deser panna cotta krok po kroku? Sprawdź przepis na słodkie życie.
O panna cotcie zrobiło się głośno we włoskim Piemoncie na początku XX wieku. Pełna uroku nazwa w tłumaczeniu na język polski oznacza gotowaną śmietankę. Delikatny, harmonijny smak deseru z wyraźną nutą wanilii sprawia, iż panna cotta ma wielu zwolenników także nad Wisłą. Czy i ty do nich należysz? Sprawdź nasz przepis na panna cotta w swojej kuchni.


REKLAMA


Zobacz wideo Wegańska panna cotta - z królewskiego menu Darka


Przepis na panna cotta. Składniki na deser
Do przygotowania panna cotta potrzebujesz:


250 ml słodkiej śmietanki (30% lub 36%)
50 g cukru
1 laski wanilii
250 ml tłustego mleka
3 łyżeczki żelatyny
świeżych owoców do dekoracji


Jak zrobić deser panna cotta krok po kroku?


Zaczynamy od rozpuszczenia żelatyny w trzech łyżkach zimnej wody. Wszystko dokładnie mieszamy.
Do rondelka wlewamy mleko i śmietankę oraz dodajemy cukier.
Teraz czas na naturalne aromaty. Laskę wanilii przekrawamy na pół, wzdłuż i wybieramy ziarenka. Następnie całość (łodyżkę i ziarenka) dodajemy do rondelka.
Zawartość rondelka podgrzewamy, cały czas mieszając. A gdy zawartość zacznie wrzeć, zdejmujemy naczynie z palnika.
Do zastygłej, ale przez cały czas lekko gorącej masy dodajemy żelatynę i mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia.
Dzielimy całość na porcje, najlepiej przelać masę do pięciu małych miseczek. Miski odstawiamy do lodówki na około cztery godziny, do całkowitego stężenia deseru.


Panna cotta przepis. Jak podawać?
Jak powinna wyglądać gotowa panna cotta? Gotowy deser można poznać po stałej konsystencji, która pod wpływem ruchu lekko się trzęsie. To znak, iż pod miseczkę można podłożyć już talerzyk i przełożyć na niego zastygły deser.


Panna cottę polewamy wybranym owocowym sosem, sokiem lub gęstym syropem i bogato dekorujemy świeżymi owocami. Najlepiej sprawdzą się tu borówki, truskawki i maliny. Na wierzch deseru można też położyć listek mięty.
Panna cotta - ile kalorii?
"La dolce vita" to włoskie wyrażenie, które dosłownie oznacza "słodkie życie" i odnosi się do stylu życia pełnego beztroski i cieszenia się codziennością. Na taką małą porcję włoskiej przyjemności, jaką jest panna cotta, mogą pozwolić sobie także osoby będące na diecie. 100 g tego śmietankowego deseru liczy ok. 157 kcal, czyli dokładnie tyle samo co np. jedno kurze jajo. Panna cotta nie jest więc najbardziej kalorycznym przysmakiem.
Idź do oryginalnego materiału