Włoch zdradził sekret idealnego spaghetti. Powiedział, jak powinien wyglądać makaron

news.5v.pl 2 dni temu

Cienki i długi makaron, którego ojczyzną są Włochy, znalazł swoich miłośników na całym świecie, a olbrzymią popularnością wywalczył sobie własne miejsce w kalendarzu. Międzynarodowy dzień spaghetti przypada czwartego stycznia.

Popularna pasta może być przyrządzana na wiele sposobów, choć najbardziej klasyczne jest jej wydanie z sosem bolońskim. Niezależnie jednak, czy nasze spaghetti będzie carbonara, puttanesca, vongole, caprese czy aglio e olio, kluczem do sukcesu w jego przygotowaniu jest sam makaron.

Światowy dzień spaghetti. Tajniki idealnego makaronu

Tajniki przygotowania idealnego spaghetti w rozmowie z Polsat News zdradził Enrico Monti, właściciel sklepu ze specjałami pochodzącymi prosto z Półwyspu Apenińskiego oraz restauracji.

– Najważniejsze są składniki i makaron, który musi być jak najjaśniejszy i porowaty, żeby sos został na makaronie a nie na talerzu – zaznaczył.

Wyjaśnił, iż pasta musi być z dobrej jakości mąki i pszenicy durum. – Najlepiej z upraw ekologicznych – dodał.

– Konsystencja musi być al dente, bo wtedy makaron ma niski indeks glikemiczny – podkreślił Monti i przestrzegł, iż po zjedzeniu rozgotowanego makaronu „czujemy się pełni przez pół dnia”.

Spaghetti carbonara – ulubiony makaron Polaków

Poza tym, spaghetti nie wolno łamać, bo według Włochów długi makaron musi być nawijany na widelec „minimum trzy razy”.

Monti, którego korzenie sięgają Włoch od urodzenia mieszka w kraju nad Wisłą. Z jego obserwacji wynika, iż Polacy szczególnie upodobali obie jeden rodzaj spaghetti, który – podobnie jak w wielu innych przypadkach – można przyrządzić z kilku składników.

ZOBACZ: Spaghetti od Eminema, burger od Snoop Dogga. Gwiazdy wspierają front walki z koronawirusem

– Najbardziej tradycyjne, które Polacy uwielbiają to spaghetti carbonara, czyli ser pecorino romano (twardy z mleka owczego – red.), guanciale (rodzaj dojrzewającej wędliny – krótko peklowany policzek wieprzowy lub podgardle – red.), pieprz i żółtko jajka – mówił.

Czytaj więcej

Idź do oryginalnego materiału