
Utrzymanie zlewu w nienagannym stanie jest często trudne. Wystarczy moment nieuwagi, aby pojawił się zator. Na szczęście można sobie z nim poradzić bez pomocy hydraulika. Kilka produktów z kuchennej szafki połączone ze sobą mają potężną moc i w mig udrożnią odpływ w zlewozmywaku.
Lepiej zapobiegać zatorom niż potem z nimi walczyć
Czyść zlew na co dzień i korzystaj z niego rozsądnie, tzn. nie wrzucaj do otworu większych resztek produktów spożywczych, np. pestek, fusów herbaty, obierek warzyw i owoców. Dopilnuj, by domownicy również tego nie robili. Zlew przestanie się tak często zatykać, a brzydki zapach nikogo nie zniechęci do przebywania w kuchni.
Może cię zainteresować: Zaniedbany blat kuchenny rozbłyśnie. Zawsze tym go myj
Jak udrożnić kuchenny zlew domowym sposobem?
✓ Do szklanego pojemnika wlej ok. 70 ml płynu do mycia naczyń, dodaj 1 łyżkę soli i pół szklanki octu, wymieszaj.
✓ Do otworu w zlewie wsyp 1 łyżkę sody oczyszczonej i wlej przygotowany preparat – pozostaw go na całą noc. Składniki aktywne będą miały wystarczająco dużo czasu, by zadziałać. Rozłożą wszelkie zabrudzenia i resztki w zlewie. Dodatkowo zdezynfekują rury.
✓ Rano zamknij odpływ sitkiem i napełnij zlew gorącą wodą, tworząc ok. 1-2 cm warstwę wody. Potem odetkaj zlew, uważając, żeby się nie poparzyć i spuść wodę. Silny strumień wymiecie pozostałości brudu i zarazki. Tę metodę udrażniania stosuj 2 razy w miesiącu, a zlew będzie czysty i pachnący.