Poszukując inspiracji na szybki i smaczny obiad, z pewnością często sięgasz po to, co szybkie. Takie właśnie są pulchne racuchy, które możesz przygotować właśnie teraz. Wystarczy, iż dodasz do nich jeden wyjątkowy płyn, by otrzymać naprawdę smaczne i puszyste danie.
Idealna opcja na obiad i przekąskę – pulchne racuchy z przepisu babci
Dania kuchni polskiej mają to do siebie, iż nie trzeba ich prezentować, bo kocha je prawie każdy. choćby osoby z zagranicy. Jednym z klasyków są bez wątpienia racuchy. Nie ulega żadnej wątpliwości, iż w ich przypadku, najlepiej sprawdzą się te babcine receptury. jeżeli powrócisz do czasów dzieciństwa, to być może przypomnisz sobie, jak twoja babcia robiła pulchne racuchy.
Racuchy – Pyszności
A jeżeli nie, to możesz odtworzyć ten przepis, dzięki naszym wskazówkom. Aby usmażyć puszyste i smaczne racuchy, dobrze będzie dodać do ciasta zaczyn drożdżowy, który należy dodać do mąki i pozostałych składników na racuchy. To dzięki niemu, ciasto podwoi swoją objętość, a same placki będą pięknie rosnąć podczas smażenia. Koniecznie wypróbuj ten właśnie patent.
Jak zrobić pulchne racuchy?
To naprawdę proste! Najważniejsze w tym wszystkim jest to, iż robi się je szybko, a efekt zachwyci każdego. Babcine racuchy idealnie sprawdzą się na obiad lub jako przekąska. Pamiętaj, iż możesz je podać z wieloma, rozmaitymi dodatkami.
Składniki:
- jajko
- pół kilograma mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 1,5 szklanki letniego mleka
- łyżka cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania:
Pulchne racuchy można określić jako kulinarne dzieło sztuki. Ich przygotowanie rozpocznij od przygotowania zaczynu drożdżowego. Do miski wlej pół szklanki letniego mleka, dodaj 2 łyżki mąki, łyżkę cukru, pokrusz drożdże i wszystko dokładnie wymieszaj. Przykryj miskę ściereczką i odstaw ją w ciepłe miejsce na około 20 minut.
Racuchy bez jabłek – Pyszności; foto: Canva
Kolejny krok to połączenie mąki z solą i cukrem waniliowym. Dodaj jajko i pozostałą część mleka — zacznij wyrabiać ciasto, przy pomocy łyżki. Gdy drożdżowy zaczyn podwoi swoją objętość, to zacznij stopniowo wlewać go do miski z mąką. Wszystko dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i ponownie odstaw na kilka minut do wyrośnięcia. Czas na smażenie. Ciasto wykładaj łyżką na rozgrzaną patelnię i smaż na złoty kolor. Gdy racuchy będą gotowe, to odsącz je z nadmiaru tłuszczu i następnie posyp cukrem pudrem. Smacznego!
Jeśli lubisz wyjątkowe przekąski, to na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na tortille z pieczarkami w wersji mini: