Chcesz mieć umysł ostry jak brzytwa? Sięgnij po jedzenie poprawiające pamięć. Twój mózg będzie ci za to wdzięczny. Oto produkty, których nie powinno zabraknąć w twoim codziennym menu.
Problemy z pamięcią i koncentracją już od dawna nie są domeną jedynie osób starszych i schorowanych. O kondycję naszego mózgu najlepiej zacząć dbać jak najwcześniej i robić to codziennie. Zacząć możesz już od kuchni, włączając do swojej diety produkty, które wspomogą pracę twojego organizmu. Zobacz, co warto mieć w szafkach, żeby zadbać o pamięć.
Dieta na dobrą pamięć
Podstawą jest oczywiście zbilansowana, zdrowa dieta. Należy również pamięć, iż dieta nie jest synonimem odchudzania, a oznacza po prostu żywienie. Aby zadbać o swoją pamięć, warto sięgać po produkty nieprzetworzone. Fast-foody, duża ilość soli oraz alkohol to coś, czego powinniśmy unikać. Aby nasz mózg działa sprawnie, powinniśmy dostarczyć mu między innymi lecytynę, witaminy z grupy B, magnez, żelazo, fosfor czy też potas. Pomocne będą nie tylko leki i suplementy, ale również nasza dieta.
Pyszności – Fot. Adobe Stock
Jedzenie poprawiające pamięć
Za najzdrowszą dietę nie bez powodu uznaje się śródziemnomorską. Obfituje ona w świeże warzywa, nie brakuje dobrej oliwy, ryb i owoców morza. Tłuste ryby zawierają kwasy omega-3, które stanowią materiał budulcowy dla komórek nerwowych i mózgowych. Włączenie ryb do jadłospisu, przy jednoczesnym ograniczeniu spożycia czerwonego mięsa, to świetnym pomysł na poprawę pamięci oraz prewencję chorób neurodegeneracyjnych.
Do swojego jogurtu lub owsianki dorzuć orzechy oraz pestki dyni. Są cennymi źródłami tłuszczy, witamin z grupy A, D, E, K oraz cynku, żelaza i miedzi. W pojemniku z przyprawami szczególne miejsce powinna zajmować również kurkuma. Wykazuje ona silne adekwatności przeciwzapalne oraz przeciwutleniające. Zawarta w niej kurkumina świetnie wpływa na kondycję mózgu. Pamiętaj o awokado, które jest bogatym źródłem witamin z grupy B. Witamin odpowiedzialnych za sprawne i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Dobra wiadomość dla fanów czekolady
Jeśli, tak jak my, jesteś czekoladoholikiem, to mamy dla Ciebie dobrą wiadomość. Ciemna czekolada, dzięki swoim składnikom, wspomaga lepsze przyswajanie wiedzy i pracę mózgu. Warto zjeść kilka kostek po intensywnym wysiłku, zarówno fizycznym, jak i intelektualnym. Zadbaj również o odpowiednie nawodnienie. Ciało człowieka składa się z większości z wody, więc niewystarczające jej dostarczenie powoduje zaburzenia pamięci i koncentracji.
Przepis na sakiewki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym znajdziesz na naszym kanale YouTube