Co to są witaminy?
Witaminy to związki organiczne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Nazwa witamina pochodzi od słowa vita, co oznacza życie. Po raz pierwszy użył jej polski badacz Kazimierz Funk w 1911r. Jak mówi dziecięca piosenka witaminy potrzebne są każdemu: “Witaminki, dla chłopczyka i dziewczynki“. Nie dostarczają nam co prawda energii, ani nie pełnią funkcji odżywczej, za to regulują procesy metaboliczne w komórkach. Biorą udział w procesach biochemicznych, które zachodzą w naszym organizmie.
Podział witamin
Witaminy możemy podzielić na witaminy rozpuszczalne w wodzie czyli witaminy z grup B,witamina C, PP i kwas foliowy oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach tj.:A, D, E i K. Pierwsze z nich nie mogą być magazynowane i dlatego muszą być dostarczane z pożywieniem codziennie. Drugie zaś są magazynowane zwykle w tkance tłuszczowej lub wątrobie, a ich zapas wystarczy na kilka lub choćby kilkanaście tygodni.
Ponieważ organizm ludzki nie jest w stanie sam pobrać z otoczenia potrzebnych witamin, musi radzić sobie inaczej. Wyjątek stanowi witamina D pobrana z promieni słonecznych oraz witaminy K i B za sprawą bakterii obecnych w przewodzie pokarmowym. Dlatego głównym źródłem witamin jest nasze codzienne pożywienie. Oprócz tego możemy je dostarczyć syntetycznie, suplementując odpowiednie preparaty.
Stopień zawartości witamin
Na podstawie badań laboratoryjnych możemy określić stopień zapotrzebowania i zawartości witamin w naszym organizmie. Wyróżniamy 3 następujące pojęcia:
- hiperwitaminoza– nadmiar witamin
- hipowitaminoza– niedobór witamin
- awitaminoza czyli brak witamin.
Już niewielki niedobór jakiejś witaminy może wpłynąć niekorzystnie na stan naszej skóry, wzroku, osłabienia organizmu czy ogólnego samopoczucia.
Czy witaminy mogą nam zaszkodzić?
W przypadku witamin rozpuszczalnych w wodzie, ich nadmiar zostanie wydalony wraz z moczem u zdrowych osób. A jeżeli nie zostaną wchłonięte, to i tak nam nie zaszkodzą. Natomiast jeżeli spożyjemy zbyt duże ilości tych rozpuszczalnych w tłuszczach, to ich nadmiar może być toksyczny, gdyż są one przechowywane w naszym organizmie. Jest jednak wątpliwe, abyśmy w naszej diecie spożywali nadmierne ilości tych witamin. Inaczej wygląda sytuacja, jeżeli na własną rękę kupujemy i przyjmujemy witaminy. Wtedy należy bezwzględnie przestrzegać zaleceń umieszczonych na ulotce produktu, a najlepiej stosować je dopiero po ustaleniu dawki z lekarzem pierwszego kontaktu.
Dbajmy więc o nasze codzienne menu, zwłaszcza teraz w okresie jesienno-zimowym, kiedy łatwo o infekcję. Dostarczajmy naszemu organizmowi mnóstwa witamin i sięgajmy jak najczęściej po kolorowe warzywa i owoce .
Witaminy to związki organiczne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Nazwa witamina pochodzi od słowa vita, co oznacza życie. Po raz pierwszy użył jej polski badacz Kazimierz Funk w 1911r. Jak mówi dziecięca piosenka witaminy potrzebne są każdemu: “Witaminki, dla chłopczyka i dziewczynki“. Nie dostarczają nam co prawda energii, ani nie pełnią funkcji odżywczej, za to regulują procesy metaboliczne w komórkach. Biorą udział w procesach biochemicznych, które zachodzą w naszym organizmie.
Podział witamin
Witaminy możemy podzielić na witaminy rozpuszczalne w wodzie czyli witaminy z grup B,witamina C, PP i kwas foliowy oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach tj.:A, D, E i K. Pierwsze z nich nie mogą być magazynowane i dlatego muszą być dostarczane z pożywieniem codziennie. Drugie zaś są magazynowane zwykle w tkance tłuszczowej lub wątrobie, a ich zapas wystarczy na kilka lub choćby kilkanaście tygodni.
Ponieważ organizm ludzki nie jest w stanie sam pobrać z otoczenia potrzebnych witamin, musi radzić sobie inaczej. Wyjątek stanowi witamina D pobrana z promieni słonecznych oraz witaminy K i B za sprawą bakterii obecnych w przewodzie pokarmowym. Dlatego głównym źródłem witamin jest nasze codzienne pożywienie. Oprócz tego możemy je dostarczyć syntetycznie, suplementując odpowiednie preparaty.
Stopień zawartości witamin
Na podstawie badań laboratoryjnych możemy określić stopień zapotrzebowania i zawartości witamin w naszym organizmie. Wyróżniamy 3 następujące pojęcia:
- hiperwitaminoza– nadmiar witamin
- hipowitaminoza– niedobór witamin
- awitaminoza czyli brak witamin.
Już niewielki niedobór jakiejś witaminy może wpłynąć niekorzystnie na stan naszej skóry, wzroku, osłabienia organizmu czy ogólnego samopoczucia.
Czy witaminy mogą nam zaszkodzić?
W przypadku witamin rozpuszczalnych w wodzie, ich nadmiar zostanie wydalony wraz z moczem u zdrowych osób. A jeżeli nie zostaną wchłonięte, to i tak nam nie zaszkodzą. Natomiast jeżeli spożyjemy zbyt duże ilości tych rozpuszczalnych w tłuszczach, to ich nadmiar może być toksyczny, gdyż są one przechowywane w naszym organizmie. Jest jednak wątpliwe, abyśmy w naszej diecie spożywali nadmierne ilości tych witamin. Inaczej wygląda sytuacja, jeżeli na własną rękę kupujemy i przyjmujemy witaminy. Wtedy należy bezwzględnie przestrzegać zaleceń umieszczonych na ulotce produktu, a najlepiej stosować je dopiero po ustaleniu dawki z lekarzem pierwszego kontaktu.
Dbajmy więc o nasze codzienne menu, zwłaszcza teraz w okresie jesienno-zimowym, kiedy łatwo o infekcję. Dostarczajmy naszemu organizmowi mnóstwa witamin i sięgajmy jak najczęściej po kolorowe warzywa i owoce .