W kuchni Ani Szymańskiej
O tym, co wiosną gotuje swoim najbliższym, o nowych inspiracjach i wykorzystywanych składnikach opowie Ania Szymańska ze Sługocina.
Ania wyzwań w kuchni się nie boi, co udowodniła wielokrotnie. Gotowaniem inspiruje się praktycznie codziennie, szukając nowości. – Co się zmieniło od naszego ostatniego kulinarnego spotkania? Przede wszystkim pojawiło się u nas więcej potraw wegetariańskich. To na pewno. I rodzina je pokochała. Cieszę się, iż jest już wiosna, za pasem lato. Uwielbiam wiosną i latem brać to, co daje nam ogród – tłumaczy nam.
Sałatę dodaje jako dodatek do obiadu albo na kanapki. Ogórki, pomidory to podstawa u nich, placki z cukinii, ciasto z rabarbarem, które pojawia się często, a choćby bardzo często. – Bardzo lubię śledzie zwłaszcza zupę śledziową, ale wiosną i latem unikam potraw z dodatkiem śledzi, unikam też ciężkich zup typu grochówka. Wiosną czekam na sałatę, ogórki, pomidory, warzywa, które uwielbiam i które wypełniają naszą rodzinną dietę. Mizeria, albo sałata ze śmietaną jest najsmaczniejsza, z pierwszych zbiorów z własnego ogrodu. Pierwsza fasolka to coś pysznego. Plany na najbliższy czas to przede wszystkim syropy z mniszka lekarskiego, z kwiatów czarnego bzu, sok z czarnego bzu – powiedziała kończąc.
Pyszne kotlety ziemniaczane
Ciasto:
– ziemniaki1,2 kg,
– jajko2 sztuki,
– olej1 łyżka,
– mąka2/3 szklanki,
– sól morska Prymat w młynku,
– 2 łyżeczki.
Farsz:
– pieczarki 20 dag,
– cebula 1 sztuka,
– czosnek 2 ząbki,
– masło1 łyżka,
– natka pietruszki suszona 2 łyżki,
– sól w młynku,
– pieprz czarny
– olej do smażenia,
– Bułka tarta klasyczna.
Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim drobno pokrojona cebulę i czosnek. Gdy staną się szkliste dodajemy oczyszczone i drobno pokrojone pieczarki. Dodajemy koperek, doprawiamy do smaku /na lekko pikantnie/ i smażymy ok. 8 min. Odstawiamy do wystudzenia.
Ziemniaki obieramy, płuczemy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odsączamy i studzimy. Następnie ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy żółtka jajek (białka zostawiamy), sól i przesianą mąkę.
Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy na jednolitą masę.Z masy ziemniaczanej formujemy na dłoni placek, nakładamy na niego porcję farszu pieczarkowego i zlepiamy formując kulkę. Następnie zanurzamy w ubitych białkach i obtaczamy w bułce tartej lekko spłaszczając. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim kotlety ziemniaczane na złoty kolor z obu stron. Kotlety ziemniaczane możemy podawać jako dodatek do dań mięsnych lub jako samodzielne danie z surówką i np. sosem czosnkowym, keczupem lub podsmażonym boczkiem.
Sernik bez sera
Składniki:
– 700 g jogurtu naturalnego lub greckiego,
– pół kostki masła – 100 g,
– 5 średnich jajek,
– 1 budyń waniliowy bez cukru – 60 g,
– 4 łyżki miodu lub 1/4 szklanki cukru,
– 250 g malin.
Wykonanie: Jogurt oraz jajka wyjmij wcześniej z lodówki. Pół kostki masła roztop w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej i przestudź. Sięgnij po gęsty i nie kwaśny jogurt naturalny lub jogurt grecki. jeżeli planujesz upiec sernik bez sera i bez glutenu, to zakup budyń waniliowy bezglutenowy.
W jednej misce umieść razem wszystkie składniki na sernik bez sera (oprócz owoców). Możesz użyć bardzo gęstego jogurtu naturalnego lub jogurtu greckiego, bądź też wymieszać jogurt zwykły z greckim. Wbij 5 średniej wielkości jajek. Dodaj roztopione i przestudzone lub bardzo miękkie masło. Masło możesz też zastąpić olejem kokosowym lub delikatnym olejem roślinnym. Kolejno idzie też 50 gramów cukru lub 4 łyżki miodu oraz jedna saszetka budyniu waniliowego bez cukru.
Składniki na sernik bez sera bardzo dokładnie wymieszaj. Możesz użyć miksera ustawionego na małą moc. Rzadką masę przelej do wcześniej przygotowanej formy do wypieku. Na wierzch wyłóż umyte i osuszone maliny. Maliny są dość lekkie, więc nie zatopią się w serniku. Możesz też sięgnąć po truskawki, które polecam już pokroić na mniejsze kawałki. Borówki oraz jagody można zostawić w całości. Owoce z puszki trzeba pokroić tak jak truskawki. Banany kroimy w plasterki.
Sernik bez sera umieść ostrożnie w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Opcja pieczenia – góra/dół. Wybierz środkową półkę w piekarniku.
Przez cały czas pieczenia sernika nie zmieniaj temperatury pieczenia. Sernik wyrasta kilka i równo. Przez cały czas pieczenia nie otwieraj też piekarnika. Sernik z malinami piecz 100 minut.
Po upieczeniu nie otwieraj drzwi piekarnika jeszcze przez 20 minut. Po tym czasie możesz uchylić drzwiczki. Po 10 minutach możesz już wyjąć sernik z pieca. Po przestudzeniu sernik umieść na kilka godzin w lodówce lub innym chłodnym miejscu.
Nie zdejmuj obręczy w tortownicy, póki nie obkroisz sernika przy pomocy cienkiego noża. Sernik należy obkroić od wewnętrznej strony, dotykając boków. Nie musisz tego robić, jeżeli przed pieczeniem boki tortownicy wyłożysz papierem do pieczenia. Sernik bez sera należy trzymać w lodówce. Przed podaniem sernik możesz oprószyć lekko cukrem pudrem oraz udekorować świeżymi owocami.