Wiosenna edycja RestaurantWeek® w Bydgoszczy. Sprawdźcie jaki lokal odwiedziliśmy! [GALERIA]

metropoliabydgoska.pl 3 godzin temu

Trwa wiosenna edycja RestaurantWeek® w Bydgoszczy. Festiwal poznawania nowych smaków potrwa do 17 kwietnia. Mieszkańcy i goście mogą skorzystać z 11 specjalnych ofert w cenach znacznie niższych niż regularne menu restauracyjne. Jedną z bydgoskich propozycji są specjalne dania z restauracji Monka w Młynach Rothera.

Wiosenna edycja RestaurantWeek® to już 10. edycja festiwalu odkrywania nowych smaków i dań przygotowanych przez topowych szefów kuchni. RestaurantWeek® w Bydgoszczy odbywa się już po raz trzeci: w tej odsłonie do wydarzenia przystąpiło 11 restauracji: Monka w Młynach Rothera, Migavka, Jatki6, 52 City Dinner, Buongiorno, Gdańska 14, Lulu Bistro, Bierhalle, Restauracja 3V6, Stodoła oraz Scoria ze specjalnym 5-daniowym menu. Każda z wymienionych restauracji przygotowała dwie wersje menu. Ceny zaczynają się od 69,99 za osobę (+ opłata rezerwacyjna 7,98 zł, min. rezerwacja 2 gości).

Nasz wybór padł na restaurację Monka, która debiutuje w RestaurantWeek® – lokal w Młynach Rothera od czasu letniego otwarcia cieszy się sporym powodzeniem i uzupełnia klubokawiarnię Woda. Oba punkty należą do tego samego właściciela.

Tak jak wspomnieliśmy, w każdej restauracji biorącej udział w RestaurantWeek® do wyboru są dwa menu. W Monce na przystawkę podawane są: schab sous-vide z aksamitnym sosem tonnato, chrupiącymi smażonymi kaparami, płatkami sera Emilgrana oraz aromatycznym olejem porowym albo carpaccio z pieczonego buraka podane z cytrynową ricottą, marynowaną gruszką oraz chrupiącymi karmelizowanymi orzechami.

Mięso było delikatne i dobrze komponowało się z wyrazistym włoskim serem, ale sos nie był wyrazisty. Danie nie zapadło w pamięci. Carpaccio wyróżniało się bardzo smaczną i dobrze zamarynowaną gruszką. Lekkie, orzeźwiające danie, w sam raz na wiosnę i lato.

Daniem głównym w menu mięsnym był wolno gotowany polik wieprzowy podany z kremowym purée chrzanowym, marynowaną białą kapustą dla kontrastu oraz intensywnym demi-glace z karmelizowaną cebulą perłową. Polik był miękki, bardzo smaczny, idealnie przyrządzony, ale bardzo silna intensywność smaku chrzanu w purée dominuje całe danie.

W menu wege zaserwowano grillowanego karmazyna podanego na risotto milanese, wykończonego siankiem z pora oraz confitowanymi kolorowymi pomidorami. Sama forma podania zachwyca, a jak jest w smaku? Ryba była bardzo delikatna, rissoto było bardzo sycące i sprawiło, iż porcja spokojnie wystarczyła na najedzenie się do syta.

Zwieńczeniem kulinarnej wizyty w Młynach Rothera było kremowe mascarpone z intensywnym sosem z owoców lasu, wykończone chrupiącą suszoną bezą włoską. Słodki smak bezy przełamany owocami leśnymi to strzał w 10. To była chwila przyjemności dla podniebienia.

RestaurantWeek® w Bydgoszczy

Szczegóły dotyczące menu wszystkich 11 bydgoskich lokali biorących udział w festiwalu znajdziecie na www.restaurantweek.pl, gdzie można także dokonać rezerwacji. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas RestaurantWeek® przewidziana jest na 90 minut.

Idź do oryginalnego materiału