Wigilijny barszcz nabierze koloru. Wrzuć pod koniec gotowania

shareinfo.pl 6 dni temu
fot. screen Youtube / Polish Your Kitchen

Od barszczu czerwonego zaczyna się wigilijna uczta. Dawniej wierzono, iż jedzenie zupy z buraków zapewni rodzinie zdrowie i szczęście na przyszły rok. Każdy kucharz przygotowujący barszcz na święta chciałby, żeby bulion miał apetyczny kolor i głęboki smak. Pamiętaj o jednym dodatku podczas przyrządzania potrawy, a jej wygląd i smak zachwyci wszystkich domowników i gości podczas uroczystej wieczerzy.

Dlaczego barszcz traci naturalny odcień?

● nadmiar buraków,
● zbyt wysoka temperatura,
● długotrwałe gotowanie,
● nadmiar wody spod grzybów lub zakwasu buraczanego.

Jak uniknąć bladego barszczu?

● Barszczu nie gotuj zbyt silnie – nie powinien wrzeć.
● Gotuj go na małym gazie, aż warzywa zmiękną.
● Wlewaj wodę spod grzybów i zakwas w rozsądnych ilościach.
● Warzywa wrzuć do garnka pod koniec obróbki cieplnej.

Krótki poradnik o tym, jak prawidłowo gotować barszcz czerwony

Barszcz wigilijny gotuj pomału i na minimalnej mocy ognia. Wszystkie składniki będą miały wystarczająco dużo czasu, by przekazać swoje walory do bulionu.

Bardziej tradycyjny smak uzyskasz, gdy wrzucisz do zupy obierki z jabłek. Dodaj je do ugotowanej potrawy i zostaw na całą noc.

Zupie brakuje kwaskowatości? Do garnka wlej trochę soku z cytryny. Barszcz nabierze orzeźwiających, kwaskowatych nut. Sok dodaj na początku lub pod koniec gotowania. Zamiast soku użyj octu.

Możesz też pójść śladem znanej restauratorki Magdy Gessler i wzbogacić barszcz o… maliny. Około 10 dag owoców przetrzyj, dodaj do garnka na kwadrans przed końcem gotowania. Maliny nadadzą potrawie lekko słodkiego i kwaskowego smaku.

Idź do oryginalnego materiału