Od barszczu czerwonego zaczyna się wigilijna uczta. Dawniej wierzono, iż jedzenie zupy z buraków zapewni rodzinie zdrowie i szczęście na przyszły rok. Każdy kucharz przygotowujący barszcz na święta chciałby, żeby bulion miał apetyczny kolor i głęboki smak. Pamiętaj o jednym dodatku podczas przyrządzania potrawy, a jej wygląd i smak zachwyci wszystkich domowników i gości podczas uroczystej wieczerzy.
Dlaczego barszcz traci naturalny odcień?
● nadmiar buraków,
● zbyt wysoka temperatura,
● długotrwałe gotowanie,
● nadmiar wody spod grzybów lub zakwasu buraczanego.
Jak uniknąć bladego barszczu?
● Barszczu nie gotuj zbyt silnie – nie powinien wrzeć.
● Gotuj go na małym gazie, aż warzywa zmiękną.
● Wlewaj wodę spod grzybów i zakwas w rozsądnych ilościach.
● Warzywa wrzuć do garnka pod koniec obróbki cieplnej.
Krótki poradnik o tym, jak prawidłowo gotować barszcz czerwony
Barszcz wigilijny gotuj pomału i na minimalnej mocy ognia. Wszystkie składniki będą miały wystarczająco dużo czasu, by przekazać swoje walory do bulionu.
Bardziej tradycyjny smak uzyskasz, gdy wrzucisz do zupy obierki z jabłek. Dodaj je do ugotowanej potrawy i zostaw na całą noc.
Zupie brakuje kwaskowatości? Do garnka wlej trochę soku z cytryny. Barszcz nabierze orzeźwiających, kwaskowatych nut. Sok dodaj na początku lub pod koniec gotowania. Zamiast soku użyj octu.
Możesz też pójść śladem znanej restauratorki Magdy Gessler i wzbogacić barszcz o… maliny. Około 10 dag owoców przetrzyj, dodaj do garnka na kwadrans przed końcem gotowania. Maliny nadadzą potrawie lekko słodkiego i kwaskowego smaku.