Wietnamskie desery – TOP 5 słodkiego street foodu, który warto spróbować

szalonewalizki.pl 1 rok temu

Najlepsze wietnamskie słodkości

Generalnie rzecz ujmując wietnamskie desery nie są szczytem kulinarnego wyrafinowania, bo nie o to tu chodzi. Bardziej o ciekawe, egzotyczne smaki. Będąc kulinarnymi tropicielami zawsze w podróży próbujemy wszystkiego, co uważamy z naszego punktu widzenia za ciekawe.

A jeżeli pojawiają się interesujące smaki wśród deserów to warto o nich napisać. Tym bardziej, iż w Wietnamie trafiliśmy na kilka ciekawostek, które naszym zdaniem zasługują na polecenie i spróbowanie ich. Dlatego poniżej prezentujemy zestawienie najlepszych 5 wietnamskich deserów na jakie natknęliśmy się w Hanoi, Sapa i Hoi An oraz ciekawostkę z Can Tho.

Chuoi Nep Nuong – grilled sticky rice banana

Kto był w Kambodży czy Tajlandii zna mango sticky rice. Natomiast w Wietnamie odkryliśmy jego uliczną odmianę z bananem. Okazało się, iż to najlepsza streetfoodowa, słodka przekąska na jaką trafiliśmy w Hoi An. Jest prosta, bo w liściu bananowca zawinięty jest kleisty ryż, a w środku ryżu znajduje się pieczony, słodki banan.

Banana sticky rice

Przekąski są wcześniej przygotowane (pewnie w domu) i grillowane na zamówienie, na miejscu, tak by przyrumienić ryż. Następnie polewa się je mlekiem kokosowym, tnie na kawałki i posypuje kawałkami kokosa. Na samo wspomnienie ślinka cieknie. Smakują obłędnie.

Cena – 4 PLN

Wietnamskie desery – mango cake

Po pokazie lampionów w Hoi An ruszyliśmy na spacer uliczkami Starego Miasta. Natknęliśmy się na kolejny smakołyk. To „mango cake”, który tak naprawdę oprócz kształtu nie ma nic wspólnego z mango.

To delikatne ciasto ryżowe, oprószone ryżową mąką, w której znajduje się interesujące słodkie nadzienie będące mieszanką orzechów utartych z sezamem, z dodatkiem cukru.

Nam smakowało więc może i Tobie posmakuje.

Bánh hạt dẻ – ciasteczka kasztanowe

Na północy Wietnamu, w górzystych okolicach Sapa trafiliśmy na Bánh hạt dẻ. Jest to rodzaj deseru – przekąski, którą spotkaliśmy jedynie w tym miejscu.

Ciasteczka te powstają z ryżowego ciasta, które jest nadziewane zmielonymi kasztanami, zbieranymi w okolicach Sapa. Nadzienie jest lekko dosładzane.

Bánh hạt dẻ – ciasteczka kasztanowe

Po uformowaniu ciasteczka obsypuje się sezamem i smaży na oleju, aż staną się złocistobrązowe i kruche.

Można je znaleźć na wielu straganach z ulicznych jedzeniem w regionie Sapa, ale też kupić w pudełkach i przygotować w zaciszu własnego domu.
W ostatnich latach bánh hạt dẻ stało się głównym daniem ulicznym w Sapa.

Banh ran – smażone kuleczki ryżowe

W Hanoi poznaliśmy Bánh rán. To popularna wietnamska przekąska składająca się z kleistych kulek z mąki ryżowej. Zwykle są one nadziewane pastą z czerwonej fasoli. Później smaży się je na głębokim oleju.

Nadzienie to jest aromatyzowane esencją z kwiatu jaśminu, a kuleczki zawsze są otoczone sezamem. Istnieje również pikantna odmiana bánh rán, która ma owalny kształt. Zwykle podaje się ją z sosem do maczania, tworzonym na bazie sosu rybnego, cukru, octu, chili i czosnku.

Egg coffee

Ta jajeczna kawa powstała, w czasie kryzysu w 1946 roku. Egg coffee wymyślił Nguyen Giang, który założył w Hanoi Café Giang. A brakujące wówczas mleko zastąpił jajkami. Dziś Cafe Giang to najpopularniejsza i najstarsza kafejka przyrządzająca kawę jajeczną, a o stolik w środku wcale nie jest łatwo. Oprócz Cafe Trung podają 20 innych rodzajów kawy, więc nie ma szansy, by się znudzić wracając tu znowu.

Bazą do jej przygotowania jest rodzaj kogla-mogla, do którego dodaje się mocną, wietnamską kawę zaparzaną w zaparzaczu phin. Powstaje ona z łatwo dostępnej w Wietnamie robusty, która jest aromatyczna i niezwykle mocna.

Tutaj znajdziesz więcej informacji o Egg Coffee, a więcej o kawie po wietnamsku możesz przeczytać w jednym z naszych tekstów:

  • Kawa po wietnamsku – rodzaje, sposoby parzenia, przepisy

Wietnamskie desery na deser -cukierki kokosowe

Niejako na deser dorzucamy też cukierki kokosowe, które deserem może nie są, ale już na pewno sporą ciekawostką. Małą manufakturę cukierków kokosowych znaleźliśmy podczas pobytu w Delcie Mekongu, w Can Tho.

Wypożyczyliśmy skutery i ruszyliśmy na wieś, by ją znaleźć. Co prawda nie udało nam się zobaczyć procesy produkcji, bo przyjechaliśmy za późno, ale wiemy, iż cukierki powstają w wyniku podgrzewania mleka kokosowego, które zagęszcza się aż tworzy gęstą masę, przypominającą nasze krówki – ciągutki.

Ale kupiliśmy ich sporą partię i wiemy, iż mleczne, słodkie i rozpływające w ustach. Na tym możemy skończyć tę opowieść o wietnamskich smakołykach. Smacznego.

Teksty o Wietnamie

Wszystkie teksty o Wietnamie na naszym blogu znajdziesz w tym miejscu:

  • Wietnam z Szalonymi Walizkami
Idź do oryginalnego materiału