Wiesz, jak ułatwić sobie korzystanie z łyżeczek z miarką? Ten pomysł jest genialny!

dompelenpomyslow.pl 3 dni temu

Łyżeczki z miarką to niezastąpiony przedmiot w każdej kuchni. Dzięki nim bez problemu odmierzysz potrzebną ilość produktu, choćby jeżeli nie posiadasz wagi kuchennej. Łyżeczki z miarką nadają się zarówno do odmierzania składników suchych, takich jak np. mąka, proszek do pieczenia, kakao, jak i do tych mokrych, np. mleko, woda, miód. Niestety stosowane do tego typu produktów gwałtownie się oblepiają, co znacząco utrudnia odmierzenie kolejnego składnika bez uprzedniego umycia miarki. Poznaj sposób, za pomocą którego będziesz mogła korzystać z nich łatwiej!

Miarki kuchenne

W kuchni można spotkać różne rodzaje miarek. Do najpopularniejszych należą: dzbanki, wagi, kubki i łyżeczki z miarką. Podczas gdy trzy pierwsze dobrze sprawdzają się do produktów dodawanych w większej ilości, łyżeczki z miarką umożliwiają precyzyjne odmierzenie małych ilości produktu. Ich pojemności mieszczą się w przedziale 1/4 łyżeczki — 1 łyżka stołowa i oznaczane są angielskimi skrótami „tsp” (teaspoon — łyżeczka) i „tbsp” (tablespoon — łyżka stołowa). W przeliczeniu na mililitry umożliwiają one odmierzenie pomiędzy 1,25 a 15 ml, gdzie: 1/4 tsp — ok. 1,25 ml, 1/2 tsp — ok. 2,5 ml, 1 tsp — ok. 5 ml, 1/2 tbps — ok. 7,5 ml oraz 1 tbps — ok. 15 ml.

Dlaczego warto ich używać?

Korzystanie z łyżeczek z miarką może w dużym stopniu ułatwić i przyspieszyć proces gotowania. Wiele przepisów wymaga dokładnie odmierzonych, niewielkich ilości składników, co przy korzystaniu jedynie ze zwykłych łyżek i łyżeczek kuchennych może być zgubne, ponieważ łyżka łyżce nierówna i w rzeczywistości każda z nich może mieć inną pojemność. W niektórych przypadkach choćby nieznacznie zmienione ilości składników mogą zrujnować cały przepis. Z łyżeczkami z miarką możesz tego uniknąć.

Jak robić to łatwiej?

Jeśli podczas gotowania musisz odmierzyć kilka składników dzięki tych samych łyżeczek z miarką, to z pewnością uprzykrza Ci życie fakt, iż pomiędzy dodawaniem kolejnych, miarki się brudzą. Resztki produktów pozostające na ich powierzchni utrudniają i spowalniają cały proces. Aby tego uniknąć, zacznij używać ich mądrzej. Wystarczy, iż zamiast standardowo nabierać produkt do łyżeczki, odciśniesz jej kształt, np. w wysypanej wcześniej mące, a następnie dodasz odmierzany produkt do dziury pozostałej po podniesieniu łyżeczki. W ten sposób łyżeczki z miarką nie będą się brudzić i oblepiać innymi składnikami, a Ty gwałtownie i sprawnie odmierzysz wszystkie potrzebne produkty.

Idź do oryginalnego materiału