Wieprzowina z orzeszkami w roli głównej

lubelski.pl 5 godzin temu

Przepis na wieprzowinę z fistaszkami, inaczej nazywanymi orzeszkami ziemnymi lub orzechami arachidowymi, należy do najsławniejszych dań kuchni chińskiej, obok takich potraw jak wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym i kaczka po pekińsku. Ważne w smażeniu dań w woku jest to, by przed przystąpieniem do gotowania, przygotować wstępnie wszystkie potrzebne składniki. Smacznego!

Składniki:

½ kg wieprzowej polędwicy

¼ szklanki oleju arachidowego

1 ząbek czosnku

3 plasterki świeżego imbiru

1 cebula pokrojona w duże kwadraty

1 czerwona papryka pokrojona w takie same kawałki jak cebula

½ szklanki pieczonych fistaszków (niesolonych!)

Marynata:

1 białko z jaja

2 łyżeczki mąki kukurydzianej

1 łyżka zimnej wody

Sos:

1 łyżka wina ryżowego (lub białego, wytrawnego)

1 ½ łyżki jasnego sosu sojowego

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka mąki kukurydzianej

½ łyżeczki pasty fasolowej

Przygotowanie:

Przygotować marynatę, zanurzyć w niej mięso pokrojone w kostkę o boku ok. 1,5 cm. Odstawić na bok.

Przygotować wok, rozgrzać mocno 2 łyżki oleju. W momencie, kiedy zacznie dymić, wrzucić czosnek i imbir. Smażyć chwilę, dodać cebulę i paprykę, krótko smażyć na dużym ogniu, wyłożyć na talerz.

Przetrzeć wok papierowym ręcznikiem, wlać ponownie 2 łyżki oleju i ponownie rozgrzać, aż zacznie dymić. Włożyć wieprzowinę i smażyć, aż zmieni kolor. Wlać składniki sosu, wymieszać. Dodać podsmażone warzywa, wymieszać i chwilę smażyć, pamiętając o mieszaniu. Dodać orzechy, zamieszać i od razu podawać.

Fot. Pexels/ Zdjęcie poglądowe

Idź do oryginalnego materiału