Przepis na wieprzowinę z fistaszkami, inaczej nazywanymi orzeszkami ziemnymi lub orzechami arachidowymi, należy do najsławniejszych dań kuchni chińskiej, obok takich potraw jak wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym i kaczka po pekińsku. Ważne w smażeniu dań w woku jest to, by przed przystąpieniem do gotowania, przygotować wstępnie wszystkie potrzebne składniki. Smacznego!
Składniki:
½ kg wieprzowej polędwicy
¼ szklanki oleju arachidowego
1 ząbek czosnku
3 plasterki świeżego imbiru
1 cebula pokrojona w duże kwadraty
1 czerwona papryka pokrojona w takie same kawałki jak cebula
½ szklanki pieczonych fistaszków (niesolonych!)
Marynata:
1 białko z jaja
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
1 łyżka zimnej wody
Sos:
1 łyżka wina ryżowego (lub białego, wytrawnego)
1 ½ łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
½ łyżeczki pasty fasolowej
Przygotowanie:
Przygotować marynatę, zanurzyć w niej mięso pokrojone w kostkę o boku ok. 1,5 cm. Odstawić na bok.
Przygotować wok, rozgrzać mocno 2 łyżki oleju. W momencie, kiedy zacznie dymić, wrzucić czosnek i imbir. Smażyć chwilę, dodać cebulę i paprykę, krótko smażyć na dużym ogniu, wyłożyć na talerz.
Przetrzeć wok papierowym ręcznikiem, wlać ponownie 2 łyżki oleju i ponownie rozgrzać, aż zacznie dymić. Włożyć wieprzowinę i smażyć, aż zmieni kolor. Wlać składniki sosu, wymieszać. Dodać podsmażone warzywa, wymieszać i chwilę smażyć, pamiętając o mieszaniu. Dodać orzechy, zamieszać i od razu podawać.
Fot. Pexels/ Zdjęcie poglądowe