Marynowanie - na noc, a najlepiej na całą dobę w szczelnym pojemniku, w lodówce.
Pieczenie - naczynie żaroodporne 5l, z pokrywą, góra-dół, 140 stopni Celsjusza, 6h.
Spodobał Ci się przepis?
Składniki:
- ok. 2 kg wieprzowiny - łopatki lub karkówki (spokojnie mogą być to 2 lub 3 kawałki, które razem zamarynujemy i upieczemy)
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka czosnku suszonego
- 1 łyżeczka imbiru
- 2 łyżeczki majeranku
- 0,5 łyżeczki pieprzu białego
- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego (jeśli wolicie trochę bardziej słone, można dodać 3-4 łyżki sosu sojowego)
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- ok. 8 łyżek oleju
- 300 ml wody
Wykonanie:
- Mięso myjemy i oczyszczamy z ewentualnych chrząstek, ścięgien. Odstawiamy.
- Ziarenka ziela angielskiego młotkujemy. Liście laurowe rwiemy na kawałki.
- Z oleju i wszystkich podanych przypraw (łącznie z rozdrobnionymi zielem i liśćmi) przygotowujemy marynatę. Powinna mieć konsystencję gęstej pasty.
- Mięso nacieramy marynatą. Umieszczamy w pojemniku. Zamykamy i wstawiamy na całą noc (a najlepiej 24h) do lodówki.
- Wyjmujemy mięso z lodówki.
- Do naczynia żaroodpornego wlewamy 300ml wody.
- Do naczynia wkładamy mięso - kawałki układamy obok siebie, mogą się ze sobą stykać. jeżeli zostało nam marynaty - polewamy nią z wierzchu mięso.
- Zamknięte naczynie wstawiamy do piekarnika nagranego do 140 stopni, góra-dół, na 6h.
- Mięso kroimy na grube plastry (mogą się rozpadać) i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Spodobał Ci się przepis?